Народна странка

Вук Јеремић за "Блиц": Неће нас ценити ако не покажемо кичму

Вук Јеремић за "Блиц": Неће нас ценити ако не покажемо кичму

Нећемо прекидати сарадњу са међународним представницима, али ако ме питате да ли постоји било каква могућност да Народна странка промени одлуку о изласку на изборе који би се одржали на пролеће, одговор је "не", каже за "Блиц" лидер Народне странке и председавајући СЗС Вук Јеремић. Он открива и да су представници ЕП питали да ли је за СзС прихватљиво да избори буду 3. маја.

Очекује нас трећа рунда дијалога уз поседовање Европског парламента. СЗС се састао са њима на радном доручку. Хоће ли бити тако и за трећу рунду? Очекујете ли помак после ове медијације?

Нећемо прекидати сарадњу са међународним представницима, али ако ме питате да ли постоји било каква могућност да Народна странка промени одлуку о бојкоту избора који би се одржали на пролеће, одговор је не. Исто важи и за наше учешће у скупштинским представама под диригентском палицом Маје Гојковић. Не постоје услови за одржавање фер и поштених избора, нити више има времена да се они успоставе. Зато нећемо аплаудирати тобожњим "корацима у добром правцу" које ће грађанима покушати да подвале у наредним недељама, на пример, делимичној промени састава РЕМ по такозваној формули "3+1". То би заправо био корак у погрешном правцу, доказ да је једини циљ стварање привида нормалности.

Један од медијатора, Кнут Флекенштајн, поручио је да би најважнији део опозиције (СЗС) требало да се укључи у дијалог, а власт да покаже флексибилност. Шта кажете на то?

У наредних неколико недеља, режим ће објавити да су испуњени сви захтеви међународних посредника и посматрача, и тада ће кренути озбиљни спољни притисци. То ће бити тренутак истине. Надам се да ћемо остати јединствени, и да нико од нас неће прећи на другу страну - да се придружи Вацићу, Чанку, Шапићу, Шешељу и осталим глумцима опозиције у изборној представи режима. Никада нас неће ценити уколико не покажемо да имамо кичму и да смо у стању да одржимо реч. А реч смо дали - да својим учествовањем на лажним изборима нећемо пружити легитимитет за још четири године вођења Србије у пропаст, шта год да нам понуде заузврат - Вучић или странци.

Да ли је СзС на састанку са Тањом Фајон и Владимиром Билчиком тражио да избори буду у мају? Или су они нудили ту опцију?

Европски представници су поставили питање да ли би за СЗС било прихватљиво да се избори одрже 3. маја. Представник Народне странке Мирослав Алексић одговорио је јасно и гласно да то не долази у обзир. Све и да неким чудом сви услови за фер и поштене изборе буду испуњени - а неће - до њиховог одржавања би од тог тренутка морало да прође најмање девет месеци, током којих бисмо уместо Брнабићкине групе имали прелазну администрацију.

Кад започињете кампању за бојкот? Хоће ли је бити? Чини се да се није одмакло даље од лепљења налепнице "бојкот"?

Почели смо је одавно, а то што о њој огромна већина медија не извештава, не значи да она није енергична и темељита. Сваки дан смо на терену, у разговору са грађанима. Када је реч о Народној странци, оснивамо и нове одборе широм Србије, што није нимало лако. До краја године нас очекују оснивачке скупштине у Ужицу, Кикинди, Куршумлији, Богатићу...

Истраживања јавног мњења показала су пад рејтинга странкама склоним бојкоту? И да више од 60 одсто грађана није за бојкот?

Нисам оптерећен истраживањима јавног мњења. Верујем да је бескомпромисни отпор овом монструозном режиму једини морално оправдан начин бављења политиком у Србији данас. Нисам спреман да зарад остварења краткорочних циљева и личних интереса мењам своја убеђења.

Не само истраживања, и аналитичари оцењују и да је бојкот екстремно решење с екстремним исходима, било они добри или лоши?

Екстремне су околности у којима живимо - екстреман је лоповлук, екстремне су злоупотребе и преваре, екстремно је понижење које грађани свакодневно гутају. Биће екстремно тешко наставити отпор свему томе без средстава из буџета које обезбеђује присуство у Скупштини, али то је неопходан предуслов за стицање поверења народа. Само онима који покажу да су спремни да се жртвују евентуално ће бити пружена шанса да покажу оно што умеју.

Од владајуће коалиције се може чути да прибегавате томе како бисте избегли изборни пораз?

Знају они да ће им после успешног бојкота дани на власти бити избројани. Да није тако, не би се толико узбуђивали.

Недавно сте премијерку Ану Брнабић у твиту назвали "хуљом". Да ли такав речник приличи политичару, да ли је уопште за политичку, јавну сцену?

Трудим се да бирам речи у јавном наступу, зато сам се и тако благо изразио - Брнабићка завређује много горе квалификације. Она је свестран симбол зла које нас је снашло. То зло мора бити драконски кажњено, како нам се више никада не би поновило.

Због тога сте на Твитеру добили индиректну критику од Драгана Ђиласа?

Не верујем да је његова твитер критика била упућена мени. Када један другоме имамо нешто озбиљно да кажемо, Ђилас и ја то учинимо директно, у лице или преко телефона.

Недавно сте честитали на томе што је Гана повукла независност Косова рекавши "да они који су на томе радили заслужују честитке". На друштвеним мрежама се могло прочитати да је то похвала на рачун Дачића и да сте то урадили како бисте унели раздор у владајућу коалицију?

Нисам имао било какве задње намере. Као неко ко је добар део своје дипломатске каријере провео борећи се против једнострано проглашене независности КиМ, било би лицемерно да сам то оћутао. Дачић ће сигурно једног дана Вучићу окренути леђа, као што је и Милошевићу, Коштуници или Тадићу. Но њих двојица то јако добро знају и без да им неко на то указује.

 

Интервју приредила новинарка "Блица" Данијела Луковић

Објављено у листу "Блиц".