Народна странка

Јеремић: Врата отворена свима, СЗС за јединство опозиције

Јеремић: Врата отворена свима, СЗС за јединство опозиције

Председник Народне странке и председавајући Савезу за Србију Вук Јеремић најавио је данас да ће наредних дана бити постигнут договор свих актера који учествују у протестима и да нема говора о учествовању опозиције на изборима док се не стекну фер изборни услови, какви постоје у свакој демократској и цивилизованој држави.

„Врата су отворена за  све. Верујем да ћемо постићи договор да сви заједно наступимо у јединственом фронту на изборима када се за то стекну услови. Пред нама су дани, не недеље, до коначног договора. Верујем да ће он бити што шири и да ће сви чути и разумети поруку народа са улица градова широм Србије који желе да корачамо заједно“, рекао је Јеремић на конференцији за новинаре у Установи културе Пароброд.

Председник Народне странке и председавајући СЗС ја додао да су у току интензивни разговори са десетинама организација, појединаца и политичких актера.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, рекао је да ће један од приоритета СЗС у фебруару бити и спољнополитичко ангажовање, и најавио да ће са једним од оснивача Савеза Драганом Ђиласом следеће недеље посетити Брисел, и додао је то прва у низу престоница које ће посетити.

„Однос са међународном заједницом на високом нивоу до сада је био привилегија власти. Међународна заједница сада има новог, битног и релевантног саговорника у Србији – Савез за Србију. Ствари на том пољу више никада неће бити исте као пре, као ни у Србији од када су људи изашли на улице у градовима широм земље“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да протести улазе у нову фазу у којој ће бити неопходно одредити прецизан пут који ће водити ка промени система и успостављању демократије.

Председник Народне странке је навео да су протести развејали дилему о потреби заједничког ангажовања у циљу обезбеђивања услова за фер изборе и демократских промена.

„Протести су први феномен који је у последњих шест година уздрмао и пореметио монолитност режима. То је више него јасна порука свима када је реч о неопходности заједништва и о томе којим би путем требало корачати у будућности“, рекао је Јеремић.

У Установи културе „Пароброд“ данас је одржана прва конференција СЗС на којој су учествовале чланице Савеза и свих организација, удружења и синдиката ангажованих на спровођењу програма Савеза од 30 тачака.

(Бета)