Народна странка

Јеремић на РТС-у после 1.013 дана: Ваш главни уредник је Александар Вучић

Јеремић на РТС-у после 1.013 дана: Ваш главни уредник је Александар Вучић

Председник Народне странке и председавајући Савеза за Србију Вук Јеремић гостовао је данас на Радиотелевизији Србије, први пут у последње готово три године, односно 1.013 дана, и први пут као председник Народне странке, основане у октобру 2017. године.

Јеремић је прво упитао водитеља емисије „Око“ Горислава Папића зашто је позван на Јавни сервис после две и по године, на шта му је новинар одговорио да се РТС одлучио на серију разговора са лидерима опозиционих странака.

Доста касно сте се тога сетили. Ми смо данас овде да бисмо глумили како су ствари нормалне, а нису, ни у Јавном сервису, нити у друштву и држави. Било би далеко логичније да сте ме звали пре годину дана, када сам такође био председавајући СЗС и када сам јавно рекао да отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића преко приватне фирме ГИМ продаје оружје Саудијској Арабији“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да су пре неколико месеци у јавност доспели и документи који доказују његове тврдње, захваљујући храбром узбуњивачу из „Крушика“ Александру Обрадовићу.  

О томе пишу светски медији, међу којима и немачки ’Шпигел’, и човек би очекивао да је Радиотелевизија Србије заинтересованија за ту тему од ’Шпигела’. Предлажем вам да позовете Обрадовића, његовог адвоката Владимира Гајића и новинара Вука Цвијића, који је о томе писао. Када би такве емисије биле стварност и свакидашњица РТС-а, тада питање зашто сте звали лидера опозиције не би било толико интересантно“, рекао је Јеремић.

Јеремић је упитао и да ли је РТС-у новинарски интересантна чињеница да бивши британски премијер Тони Блер, који је одговоран за бомбардовање Србије, учествује као члан српске делегације са председником Србије Александром Вучићем на састанку са државним секретаром САД Мајком Помпеом, што се догодило 20. августа у згради УН у Њујорку.

„О томе је известила телевизија Ал Џазира, њен дописник из Њујорка. Ја сам после тога јавно поставио питање да ли је то истина – нису одговорили ни Вучић ни Блер – а ви на Јавном сервису нисте поставили то питање“, рекао је Јеремић, и питао Папића да ли може да предложи главном уреднику РТС-а да о томе направи прилог за Дневник 2.

Папић је рекао да ће о Блеру питати Вучића – ако буде гост у емисији „Око“.

„Дакле, ваш главни уредник је Александар Вучић“, констатовао је Јеремић.

Јеремић је рекао да би могао да замисли директора РТС-а Драгана Бујошевића и главног  уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића да „уређују РТС и за време немачке окупације“ у Другом светском рату.

„Када на РТС-у будете могли да чујете детаље о ’Крушику’, сађењу марихуане на ’Јовањици’ уз подстицаје државе, када будете довели Марију Лукић коју је сексуално узнемиравао локални кабадахија из СНС-а, када будете довели вашег колегу из Гроцке Милана Јовановића кога су покушали да убију - тада ће бити далеко мање важно шта лидер опозиционе странке може да каже на РТС-у“, рекао је Јеремић.

Упитан шта ће се догодити дан после бојкота избора, који најављује СЗС, Јеремић је одговорио да ће опозиција наставити да „тресе кавез режиму“.

„Кавез је већ доста затресен, јер да није, не би Синиша Мали остао без доктората, не би било информација о оцу Небојше Стефановића, не би било хапшења миљеника БИА-е који су власници ’Јовањице’. Не би било ни мене на РТС-у да кавез није озбиљно затресен“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је истакао да је СЗС дефинитивно одлучио да бојкотује изборе на пролеће 2020. године, а да ће на тим изборима учествовати Вучићев режим у различитим формама, владајућа коалиција и они који ће глумити опозицију – Војислав Шешељ, Чедомир Јовановић, Ненад Чанак, Миша Вацић, четке, метле…

„Циљ бојкота је да се изборимо за нормалне услове за живот, а тада ће бити и нормалних избора“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће следеће године на ред доћи и решавање питања Косова и Метохије, и да ће од начина на који се Вучић буде понео према Косову зависити какав ће тип диктатуре бити у Србији – Мила Ђукановића или Александра Лукашенка – јер оба нису могућа истовремено.

„Вучић је најбоља и једина шанса косовским лидерима да Приштина постане чланица УН, а то се може догодити само уз пристанак и потпис Србије и никако другачије. Међународни суд правде је рекао да о статусу може одлучити само Савет безбедности УН, а тамо седе Русија и Кина, које су рекле да ће бити како Србија одлучи. Одлука о Косову је у рукама онога ко данас, нажалост, представља Србију зато што смо се борили и поставили питање суду“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је косовско питање доведено дотле да се очекује само једно – потпис, и подсетио да се Вучић јавно заузео за разграничење, што значи Косово у УН.   

„Ако Косово постане члан УН, ништа не може да спречи две чланице Светске организације да се споје у једну државу, што би Косово и Албанија сигурно и учиниле. Да ли би Велика Албанија имала веће или мање територијалне аспирације него што их има полупризнато Косово? Какав би био однос Велике Албаније према Српској православној цркви? Видимо шта се догађа у братској Црној Гори, шта би се тек дешавало у Великој Албанији“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је црногорски „закон о неслободи верских заједница“ велика опасност за питање опстанка и идентитета српског народа у Црној Гори и да зато чуди помирљив и готово саучеснички став српских власти према догађајима у суседној држави.

„Као да се Вучић нада да се ће добити орден Црногорске православне цркве, коју назива аутокефалном, а она то није, можда орден 'светог'Јова Капичића“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би једна од директних последица „разграничења“ била опасност за опстанак Високих Дечана, Пећке патријаршије и многих других светиња СПЦ на Косову и Метохији.

Упитан о плану Народне странке за Косово, Јеремић је одговорио – апсолутно „не“ сваком акту који би за последицу имао чланство Приштине у УН, а спремност на разговор о свакој врсти ангажовања са приштинским властима чија би последица била нормализација животних прилика на територији покрајине.

Јеремић је навео да је „мини Шенген“ последња у низу Вучићевих политичких авантура, које су започеле Великом Србијом, а свима је заједничка нит да су вођене без икакве одговорности и консултација са надлежним институцијама.

Једна од великих опасности ’Мини Шенгена’ је формирање јединственог административног простора за прихват огромног броја избеглица. Председник Турске Реџеп Тајип Ергодан свако мало прети да ће пустити избеглице према Европи. Пошто ЕУ неће да их прими, избеглице морају бити прихваћене у простору ’мини Шенгена’“, рекао је Јеремић.

Вучић о "мини Шенгену" није тражио мишљење министарстава одбране, спољних и унутрашњих послова, јер би му они рекли да је Холандија у априлу ове године покренула процедуру за укидање безвизног режима са Албанијом, а када би и укинула тај режим, онда би то значило увођење виза за све државе чланице "мини Шенгена", објаснио је Јеремић.

„Вучић везује Србију за Албанију и Северну Македонију, уместо за развијене европске државе, од којих су неке чланице ЕУ, а неке нису“, навео је Јеремић.