Народна странка

Јеремић на оснивању Савеза за Србију: Морамо спречити диктатора да почини велеиздају и потпише предају Косова

Јеремић на оснивању Савеза за Србију: Морамо спречити диктатора да почини велеиздају и потпише предају Косова

Прочитајте цео говор председника Народне странке Вука Јеремића на оснивању Савеза за Србију, одржаном у недељу, 2. септембра 2018. године.

 

Даме и господо, драги пријатељи,

Велика ми је част да данас будем са вама, да будем део једног новог почетка и нове наде за Србију.

Апсолутно сам уверен да ћемо се сви сећати ове вечери као тренутка када је Србија почела да се буди и када је почела да се ослобађа од срамоте и страха који су је запосели.

После дуже времена, Балкан поново почиње да долази у жижу светске јавности, светски медији поново почињу да пишу о Балкану. Пише се о прецртавању граница и о томе шта би могле да буду последице тог прецртавања, како за регион, тако и за неке друге делове света.

Пре неколико дана позвао ме је телефоном мој стари пријатељ и бивши колега, министар спољних послова Кипра и питао ме је да ли је тачно оно што је прочитао у листу „Економист“ овог викенда, да ли је тачно да ће Србија бити прва земља која је вољно и у миру пристала да прецрта сопствену границу. Питао ме је „да ли сте свесни тога да када једном вољно прецртате границу своје земље, свакако ћете поново доћи у ситуацију да неко моћан то од вас очекује“.

Србија је много пута пролазила кроз велика искушења и у нашој историји смо више времена провели под туђинском управом него као своји на своме. Много пута смо пред мачем и пред ватром, под бомбама, губили територију, губили слободу и самосталност, али никада се са тим нисмо саглашавали.

Никада нисмо стављали свој потпис на чин отимачине.

Први пут се данас налазимо пред опасношћу да једна безобзирна клика помисли да има право да у име нас и у име свих претходних и будућих генерација тако нешто уради.

За диктатора тај потпис значи још четири године подршке из иностранства за начин вршења власти какав је вршио до сада. За диктатора тај потпис значи још четири године богаћења и пљачкања ресурса ове земље. За диктатора тај потпис значи још четири године одласка на Шредерове свадбе и на Клинотнове конференције. За њега то значи још четири године Марића, Информера, Парова и Фарме.

А шта то значи за Србију?

За Србију тај потпис значи губитак достојанства историјских пропорција. За Србију то значи одрицање од дела територије од које се нико никада није одрекао, чак ни за пет векова отоманске власти. За Србију то значи почетак даљег „разграничавања“ са етничким мањинама које у њој живе. За Србију то значи још четири године понирања и још неколико стотина хиљада младих који су је напустили и на чије ће место доћи исто толико, ако не и више, људи из неких других крајева света, који ће управо овде бити заустављени, јер им неће бити дозвољено да дођу у Европску унију.

Драги пријатељи, даме и господо, ми то морамо по сваку цену спречити.

Не морамо ратовати или долазити у сукоб са великима да би сачували достојанство. Могуће је обезбедити мир и просперитет и без пристајања на нешто на шта нико други на свету не би пристао.

У малој земљи могуће је живети пристојно и ако нисте колонија. Али, да бисмо у томе успели, морамо пронаћи начин да пресечемо напајање међународном подршком коју овај режим овог тренутка ужива. То неће бити једноставно али није немогуће.

Морамо одбацити овај наопаки систем вредности и систем управљања, јер ако то не будемо урадили, иза нас ништа неће остати што ћемо бити у стању да оставимо нашој деци.

То неће бити могуће уколико не будемо јединствени, солидарни и саборни, и то је разлог због којег данас настаје Савез за Србију – да би заједничким напорима и са вером у једну другачију, бољу, достојанственију и светскију Србију направили нешто због чега се сутра нећемо стидети да погледамо у очи својој деци.

До победе!