Народна странка

Јеремић: Савез за Србију у септембру

Јеремић: Савез за Србију у септембру

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће Савез за Србију бити формално основан у септембру.

Он је у интервјуу агенцији Бета рекао да ће лидери опозиције овог месеца представљати програм од 30 тачака Савеза за Србију у директном разговору са грађанима широм земље, те да су отворени за сугестије и "вољни да прихвате сваку добру идеју".

"Верујем да ћемо почетком септембра завршити тај круг консултација са грађанима и озваничити Савез заснован на програмској платформи која садржи не само идеје, већ и начин на који то треба спровести у дело", рекао је Јеремић.

Упитан о томе да ли би неко ко пристаје на правно-обавезујући споразум са Приштином могао да буде члан Савеза, Јеремић је рекао да је Савез питање односа према Косову и Метохији поставио као једно од најважнијих тачака опозиционог окупљања, и да ту не може бити компромиса.

"Савез за Србију се одлучно противи било каквом споразуму који би за последицу имао чланство такозване државе Косово у УН. Онима који су спремни да такву политику подрже, врата су отворена", рекао је Јеремић.

Упитан о размимоилажењима чланица будућег Савеза по питању чланства Србије у Европској унији, Јеремић је рекао да у Савезу нема никога ко се противи томе да Србија буде уређена као модерно европско друштво, али да опредељивање "за" и "против" чланства у ЕУ сада није на дневном реду.

"Подела на оне који су 'за' и 'против' чланства Србије у ЕУ је за неко друго време, пошто таква понуда тренутно није на столу, нити ће бити још најмање деценију. Шта ће се десити са ЕУ у том периоду, како ће она бити устројена, да ли ће и у којој форми отварати врата за нове чланове - то је данас немогуће предвидети. Расправа о томе само скреће пажњу са много директнијих и очигледнијих проблема са којима се као друштво суочавамо", рекао је Јеремић.

Он је додао да очекује да велики број грађана дође на данашњи скуп будућег Савеза у Ужицу, упркос забрани режима да се омогући коришћење било којих јавних просторија у том граду, те да се нада да овога пута неће бити организованих провокација какве су се догодиле у Шапцу.

"Таква врста агресивног односа према опозицији - организовање партијских јединица које вређају и понашају се на ивици физичког инцидента, не може да вас не подсети на времена из '30-их година прошлог века, када се у неким европским земљама тако опходило према политичким противницима. За почетак увреде, онда насиље и на крају све остало карактеристично за такву вредносну матрицу", рекао је Јеремић.

Упитан о томе зашто њихови партнери у Савезу, Српски покрет Двери, нису потписали иницијативу за смену функционерке Српске радикалне странке Вјерице Радете са места потпредседнице Скупштине Србије због увредљивог твита поводом смрти председнице Удружења мајки Сребренице Хатиџе Мехмедовић, Јеремић је рекао да Народна странка сматра да она више не треба да обавља високу функцију у парламенту.

"Што се тиче беспризорног испада актуелне потпредседнице парламента, сматрам се она таквим говором мржње дисквалификовала од обављања било какве јавне функције", закључио је Јеремић.