Народна странка

Јеремић: Криминалци на слободи, а Жандармерија у Новом Пазару непотребно узнемирава грађане

Јеремић: Криминалци на слободи, а Жандармерија у Новом Пазару непотребно узнемирава грађане

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је у Новом Пазару да млади и радно способни људи одлазе из Санџака у иностранство због „партијског монопола над животом“ у којем је чланство у једној од три бошњачке странке или СНС-у услов за нормалан живот, и да је неопходна промена таквог система у којем највише испаштају грађани.

Ако нисте у орбити неке од четири партијске организације, немате изгледе да остварите нормалан живот. Зато из Санџака у Аустрију, Швајцарску и Немачку непрекидно одлазе аутобуси пуни људи који се тамо неће запослити јер су блиски некој странци већ зато што нешто умеју да раде“, рекао је Јеремић телевизији Санџак.

Јеремић је додао да се Народна странка залаже за промену таквог система, јер је Србија на „неодрживој демографској путањи“, и да је промена власти тек први корак на путу ка томе.

“Услов за промену власти је јака страначка организација и зато јачамо страначку инфраструктуру. У Новом Пазару и Тутину имамо повереништва Народне странке која ће ускоро прерасти у одборе, а оба повереника су Бошњаци“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да власт незграпно решава проблем организованог криминала у Новом Пазару, јер Жандармерија „зауставља и претреса обичне грађане, а не хапси криминалце“.

„Смена на челу Министарства унутрашњих послова довела је и до промена у одређеним полицијским управама, укључујући и у Новом Пазару. Жандармерија је послата да помогне у успостављању контроле безбедности у граду, али је то урађено на начин који није најсрећнији“, рекао је Јеремић.

„Зашто Жандармерија узнемирава обичан народ и претреса грађане? Ако хоће да се обрачунају са криминалом, онда нека стегну тамо где треба, а не да претресају кола и обичне људе на улици. Обрачун са организованим криминалом у Новом Пазару, Новом Саду, Београду, било где, може да се спроведе једноставно и ефикасно – хапшењем криминалаца. Зна се ко су они, ко шверцује дрогу, продаје оружје... Ти људи нису на удару Жандармерије у Новом Пазару“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је организовани криминал данас „на нивоу без преседана и фузионисан је са политичком влашћу“, што је један од највећих проблема у Србији.

Данас су криминалци на слободи - не да слободно шетају, него слободно витлају Србијом. Они су у блиским односима са владајућом странком и врхом режима и спроводе терор и у привреди и у свим другим областима живота, што тера људе да оду из Србије“, рекао је Јеремић.

На питање „која је исламска заједница легитимна“ за Народну странку, Јеремић је одговорио да би духовне и секуларне институције требало да буду раздвојене и да Народна странка за своје партнере може да има политичке организације, а да су верске организације нешто друго.

„Ми кандидујемо наше идеје, вредности и људе наспрам других политичких организација, идеја и система управљања, а наши противници или партнери нису верске организације него политичке“, рекао је Јеремић.