Народна странка

Јеремић за Глас Америке: Вучић договорио Косово у УН

Јеремић за Глас Америке: Вучић договорио Косово у УН

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је у Вашингтону да је председник Србије Александар Вучић „договорио чланство Косова у Уједињеним нацијама“ и да врх америчке администрације има велика очекивања од Београда и Приштине непосредно након избора у Србији, заказаних за 26. април.

„До избора у Србији не, али после избора имају велика очекивања. Пошто је високи амерички званичник Ричард Гренел, који је добио изузетно високу функцију да надгледа све обавештајне службе САД, одлучио да остане укључен у процес (преговора о Косову), мој закључак је да он и врх америчке администрације очекују да ће Београд и Приштина закључити споразум до новембра. Када сам своје мишљење изнео саговорницима у Вашингтону, ниједан није рекао да се не слаже“, рекао је Јеремић за Глас Америке.

Јеремић је у Стејт департменту разговарао са представницима администрације САД, а имао је састанке и са конгресменима и сенаторима.

На питање да ли зна шта је договорено о Косову и Метохији, Јеремић је одговорио да му амерички саговорници то нису рекли и да би било некоректно да преноси чак и инсинуације које су му пренели.

„Моје је очекивање да је реч о свеобухватном споразуму о нормализацији односа између Београда и Приштине, који подразумева да Косово постане члан УН“, рекао је Јеремић.

Јеремић је поводом предстојећих избора у Србији рекао да „свако ко је данас заиста опозиција Александру Вучићу у Србији неће излазити на изборе“.

„То је стање које су саговорници из администрације САД прихватили. Много је важно да је оно чиме нам је раније прећено – ако не изађете на изборе више нећете бити кредибилни саговорник међународне заједнице – очигледно склоњено са стола. Српска опозиција остаје кредибилни саговорник међународне заједнице и то је био један од важних разлога због којих сам посетио Вашингтон ове недеље“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да питања демократије и људских права „можда више нису приоритет САД колико су била у прошлости, али то није тема која је у потпуности заборављена и склоњена са стола“.

„Данас у Вашингтону више нема никога ко има било какву илузију да је Србија демократска земља и након извештаја Фридом хауса, укључујући и последњи, више нико ни не покушава да Србију представи као демократску земљу“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да се у разговорима са званичницима САД фокусирао на оно шта се у Србији очекује после избора, односно како доћи до фер избора, какви неће бити они заказани за 26. април.

„Драго ми је што су сви саговорници показали интересовање за виђење српске опозиције како до тога доћи“, рекао је Јеремић.