Народна странка

Јеремић: Чланство у ЕУ је важно питање, али то није идеологија

Јеремић: Чланство у ЕУ је важно питање, али то није идеологија

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је чланство Србије у Европској унији „важна ствар и велико питање“, али да оно не може бити идеологија.

„Неки у Србији кажу да је њихова идеологија чланство у ЕУ, а некима је то што су против. Али то је погрешно, идеологија не може бити ’Европска унија’, па чак и ако се залажете за европску будућност Србије. Нису исто Ангела Меркел и Виктор Орбан, шпански социјалисти и пољски конзервативци, нису исто холандски либерали или грчки комунисти, а све је то део савремене Европе“, рекао је Јеремић у Шапцу, где је основан Градски одбор Народне странке.

 

Јеремић је истакао да би Народна странка требало да тежи да Србију промени тако да она буде уређена као савремена европска држава.

Председник Народне странке је рекао да је неопходно одмах приступити припремама за будуће изборе, а не чекати да се евентуално успоставе фер изборни услови, јер ће тада бити касно.

Јеремић је додао да ће одлука о учествовању на изборима бити донета у зависности од тога да ли ће бити створени услови да они буду слободни.

„Дотле морамо да будемо спремни да контролишемо сва бирачка места у Србији и да одбранимо изборни резултат”, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је бојкотом учињен први корак ка промени система, јер је ускраћен легитимитет скупштини и свим институцијама проистеклих из ње.

„Следи политичка борба мирним средствима за фер изборе и промену власти, што је услов за промену система, која је наш коначни циљ. Ми нисмо у политици да бисмо променили власт, него да бисмо променили Србију”, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да Народна странка мора постати организација која ће бити спремна да преузме одговорност за вођење државе, јер ће и грађани Србије и међународна заједница прихватити промене „тек када буде јасно шта долази после актуелне власти“.

Председник Народне странке је подсетио да је претходни одбор те странке у Шапцу распуштен након одлуке тадашњих челника одбора да учествују на „лажним изборима 21. јуна“.

„Тада је било сугестија, укључујући и из иностранства, да испод стола подржимо ту издају заједничке идеје о бојкоту и да не распуштамо одбор у Шапцу, а да, када се прашина слегне, заборавимо шта је било и наставимо даље, јер се веровало да после избора овде неће бити промене власти“, рекао је Јеремић.

„Био сам, међутим, потпуно уверен да Народна странка мора да покаже кичму и од чега је направљена. Да нисмо тада одсекли тај одбор, будућност Народне странке била би доведена у питање, не само у Шапцу“, рекао је Јеремић.

На скупу су говорили и потпредседници Народне странке Здравко Понош и Мирослав Алексић.

За председника Градског одбора Народне странке Шабац изабран је инжењер саобраћаја Миољуб Живковић.