Народна странка

Јеремић: Власт послала хулигане на улице да одврати грађане од протеста

Јеремић: Власт послала хулигане на улице да одврати грађане од протеста

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је власт послала хулигане на протесте са задатком да полицији пруже повод да брутално претуче мирне демонстранте, па је велики број грађана наредних дана остао код својих кућа, јер не желе да се излажу опасности да буду озбиљно повређени.

То је трик који председник Србије Александар Вучић и његов режим користе да одврате незадовољне грађане од масовног учешћа на протестима. Овог пута, међутим, нису могли да сакрију везе хулигана и полиције, јер су се појавили снимци који доказују ту везу и њихову међусобну координацију“, рекао је Јеремић у интервјуу за Балкан инсајдер (Insider), одржан видео конференцијском везом.

Упитан да ли је у протесте умешан и страни фактор, као што то тврди власт у Србији, Јеремић је одговорио да Вучић, кад год западне у политичку или дипломатску невољу, покрене сценарио по којем окриви стране обавештајне службе.

„Вучић Русима говори да је Запад против њега и да му организују украјински сценарио и нови Мајдан, а Западу говори да је све организовала Русија, јер се он противи да Србија буде руска колонија, док грађанима Србије говори да албанске и хрватске службе хоће да изазову хаос. Не може се, међутим, вечито седети на више столица и верујем да је време таквих трикова прошло“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да су протести у Србији спонтани и да их је изазвао један од наступа Вучића, који се попут бившег председника Венецуеле Уга Чавеза три до четири пута недељно обраћа нацији у трајању од више сати.

Вучић је у том наступу рекао да ће бити поново уведен полицијски час због епидемије вируса корона, односно да ће грађани морати да буду затворени у својим домовима од петка увече до понедељка ујутру. То је био окидач за ескалацију незадовољства грађана“, рекао је Јеремић.

Упитан о дијалогу Београда и Приштине, Јеремић је одговорио да Вучић „игра на поделу међу западним партнерима, јер европске престонице и Вашингтон по том питању више не раде заједно“.

На једном фронту ради са Ричардом Гренелом, изаслаником председника САД Доналда Трампа, а на другом са Европљанима који ни сами нису потпуно концентрисани на то питање због Брегзита, кризе изазване пандемијом и слично… Не верујем да ће наредна рунда дијалога у Бриселу битно допринети коначном решењу“, рекао је Јеремић.

Јеремић је цитирао председника Турске Реџепа Тајипа Едрогана, који је рекао да је „демократија као трамвај - одведе те до тамо где си хтео да стигнеш, након чега изађеш“, и додао да се то догодило у Србији, где је Вучић дошао на власт на демократским изборима, а након тога демонтирао демократски поредак.

„Диктатура и клептократија у Србији су веома опасни по стабилност у региону и нису добра вест за Европу“, рекао је Јеремић.

Једно од питања поставила је и бивша амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик (Mary Warlick), која је Јеремића питала о односима Србије са САД, Русијом и Кином, а Јеремић је одговорио да Вучић свима даје све што желе, док тражи само једно – да не раде против њега.

„До сада је био успешан у томе, али не верујем да ће то потрајати још дуго“, рекао је Јеремић.