Народна странка

Јеремић: Ако хоћете да се решите Косова, гласајте за Вучића

Јеремић: Ако хоћете да се решите Косова, гласајте за Вучића

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би сви који желе да се „реше“ Косова и Метохије требало да гласају за председника Србије Александра Вучића и Српску напредну странку.  

„Ако желите да се решите Косова, гласајте за Вучића. Косово и Метохија може постати независна држава само потписом српске руке на споразуму који би омогућио чланство Приштине у УН. Не смемо дозволити Вучићу да то учини“, рекао је Јеремић у Панчеву у разговору са грађанима и чланством организација и странка чланица Савеза за Србију (СЗС).

Јеремић је најавио да ће СЗС „у наредних месец дана или можда мало више“ донети коначну одлуку да ли има смисла учествовати на предстојећим републичким и локалним изборима.

„Председник СНС-а и лидер режима Александар Вучић рекао је да је спреман да позове међународне посматраче да провере бирачки списак. То је тек једна у мору ствари потребних да би били створени услови за фер и поштене изборе“, рекао је Јеремић.

„СЗС, а верујем и остале странке праве опозиције, неће учествовати на изборима и неће дати легитимитет изборном процесу ако не буду обезбеђени елементарни услови за фер изборе. Такви услови никада нису били даље“, навео је Јеремић.

Јеремић је додао да режим не показује било какве знаке спремности да обезбеди услове за фер и демократске изборе. 

Председник Народне странке је претходно одржао састанак са члановима панчевачког одбора Народне странке у просторијама панчевачког одбора Народне странке, којем су, поред Јеремића, присуствовали и председник Извршног одбора Владаимир Добросављевић, председник новосадског одбора Борислав Новаковић и председник Омладине Иван Гајић.

Новаковић је упоредио систем напредњачке власти са сабијеном опругом која ће у Србији изазвати политички прасак.

"Та опруга не може да се полако опусти, она ће налго одскочити, јер је све време до краја притиснута контролом медија и репресивним апаратом, терајући људе у политичку апстиненцију и гомилајући незадовољство. Репресија и иживљавање ће довести до кључања и морамо бити спремни за тај тренутак", рекао је Новаковић.

Добросављевић је рекао да се питање изборних услова не завршава само на слободи медија и бирачким списковима, који су врх леденог брега.

"Много озбиљнији проблеми су срастање владајуће партије и државе, злоупотреба државних ресурса, криминализација изборног процеса и притисак на запослене у јавном сектору", навео је Добросављевић.

Гајић је рекао да је покушај власти да заташка случај куповине дипломе министра унутрашњих послова Небојше  Стефановића јасан знак да је у држави успостављен систем негативне селекције у којем је страначка припадност изнад закона и морала.

"То је и јасан показатељ да је Србији потребна промена целог система у којем ће најважнији бити знање и рад, а честитост заменити послушност", рекао је Гајић.