Народна странка

Јеремић: Вучић да одговори зашто чланови породице министра тргују оружјем

Јеремић: Вучић да одговори зашто чланови породице министра тргују оружјем

Председник Народне странке Вук Јеремић позвао је данас председника Србије и СНС-а Александра Вучића да одговори на најважније питање у афери извоза српског оружја у Саудијску Арабију – како је фирма коју представља Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, добила дозволу за тај посао у којем је остварен огроман профит.

Министар унутрашњих послова је издао дозволу за извоз фирми ГИМ, коју представља његов отац. То није нормално. Шта квалификује Бранка Стефановића, бившег кафанског музичара, за уносан посао посредовања у трговини оружјем? Вучић је рекао да није илегално извозити оружје у Саудијску Арабију, а то нико није ни тврдио. Он опет одговара на питање које нико није поставио“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић је подсетио да је 14. септембра 2018. године, пре више од годину дана, обелоданио умешаност Бранка Стефановића у извоз оружја преко фирме ГИМ, која је у Саудијску Арабију извезла наоружање у вредности од 67 милиона долара, а да су касније до тих информација дошли и домаћи и међународни истраживачки портали.

Овај скандал ће добити и међународни епилог, јер спрско оружје на крају преко посредника завршава у рукама исламских терориста у Јемену и Сирији“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео и да није спорно што Стефановић нема завршен факултет, него то што је купио диплому факултета и плагирао докторат, као и министар финансија Синиша Мали. „Може Мали да буде министар и без дипломе и са основном школом, као што каже Вучић, али не може високи државни функционер да препише докторат и да се лажно представља као доктор. Огромна је срамота и морални пораз Универзитета у Београду што не сме да каже да је бело бело, а црно црно, односно да је Мали плагирао докторат. За чије бабе здравље то раде“, упитао је Јеремић. Јеремић је навео да ће на крају Малом бити одузет докторат, а да ће га Вучић, следећи „своју гангстерску логику“, оставити на месту министра финансија, што је ће убрзати крај напредњачког режима.

Јеремић је, поводом преговора о изборним условима и евентуалном посредовању Европске уније у тим преговорима, истакао да је за Народну странку касно за излазак на изборе на пролеће 2020. године, јер фер изборни услови морају да важе бар девет месеци пре изласка грађана на биралишта.

„Народна странка неће учествовати на изборима на пролеће 2002. године - шта год се буде догодило, ко год буде долазио, какав год буде притисак. Када је реч о позиву за посредовање Европског парламента, дипломатско искуство ме учи да будемо опрезни и да не реагујемо на позиве преко медија. Никакав званичан позив није стигао у Народну странку“, рекао је Јеремић, који је бивши министар спољних послова Србије.

Јеремић је, поводом решавања питања Косова и Метохије, рекао да је Вучићев план признање Косова као независне државе.

„То морамо да спречимо, а најбољи начин да то учинимо јесте да бојкотујемо изборе, јер ће бити нелегитимне све одлуке тако успостављених органа. Ко жели да Вучић призна Косово, нека изађе на изборе, а ко не жели, нека на дан избора остане код куће“, рекао је Јеремић.

Јеремић је најавио да Скупштина Народне странке бити одржана 3. новембра, када ће бити представљен програм заснован на подстицају домаћем предузетниству, малим пољопривредницима, ангажовању дијаспоре у обнови земље, као и очувању националног идентитета и неговању културе.