Народна странка

Јеремић: Два преговарача да представљају опозицију, договор до краја јануара

Јеремић: Два преговарача да представљају опозицију, договор до краја јануара

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би опозицију у дијалогу са влашћу о изборним условима уз посредовање ЕУ требало да представљају два кредибилна преговарача и да ће се опозиција о захтевима и наступу у том процесу договорити у наредних неколико дана.

„Ако у дијалогу не можемо да наступимо државнички и консолидовано, на изборима ће нас однети мутна Марица. Ако нисмо у стању да се договоримо око елементарних ствари као што су изборни услови и да нас у дијалогу представљају један или два човека, шта онда уопште имамо и да тражимо и у дијалогу и на изборима“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је навео да Народна странка о свом предлогу да опозицију представљају два преговарача разговара са партнерима из опозиције и да ти разговори нису завршени, те да „не би лицитирао са именима“ док се не постигне договор.

„То би били људи са неспорним кредибилитетом који нису нужно чланови било које политичке странке. Опозиција би тиме што би била представљена са два преговарача показала да на дијалог гледа озбиљно, а послали бисмо и сигнал европским посредницима да нећемо пристати на имагинаријум и фингирање преговора, већ да озбиљно, кредибилно и систематично приступамо том процесу са намером да Србија добије легитимне изборе и институције“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би опозиција требало да постигне договор до краја јануара.

„Ако се не договоримо у наредних неколико дана, до краја месеца, о конкретним захтевима и о томе ко ће представљати опозицију, онда боље да се тог посла ни не хватамо“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да у преговорима о изборним условима мора постојати претња поновног бојкота.

„Ако на почетку дијалога кажемо да смо одлучили да учествујемо у изборима, онда нам неће дати ништа“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би, по његовом мишљењу, требало да постоје три кључна елемента преговарачке стратегије опозиције у будућем дијалогу – паритет власти и опозиције, односно једнака заступљеност у уредништву РТС-а, РЕМ-у и Републичкој изборној комисији, како не би било прегласавања, затим прелазни период од шест до девет месеци у којем би се спроводило договорено у дијалогу, као и механизам надгледања спровођења договореног.

Јеремић је оценио да ће власт „сасвим сигурно покушати да обесмисли дијалог и да што мање да“, и да би зато опозиција требало да том процесу приступи веома озбиљно.

„Ми желимо да до дијалога дође и да дијалог успе, а лицитирање са захтевима није пут ка успеху“, закључио је Јеремић.