Народна странка

Јеремић: Власт ће бити приморана на уступке у дијалогу са опозицијом

Јеремић: Власт ће бити приморана на уступке у дијалогу са опозицијом

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће власт бити приморана да учини уступке у дијалогу са опозицијом, ако она остане јединствена, и да режим председника Србије и СНС-а Александра Вучића више „није толико монолитан као што изгледа“.

„Без учешћа опозиције не може бити легитимних избора, без којих нема легитимних институција, а без легитимних институција нема легитимног продужетка Вучићеве власти. Режим зато шаље сигнале да је спреман на уступке, попут изјаве председнице Скупштине Србије Маје Гојковић да више неће бити бесмислених амандмана“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је рекао да је то највећи резултат шестомесечних протеста широм Србије на којима су грађани показали изузетну вољу, упорност и храброст, што је довело до промењених околности на политичкој сцени.

„Најважније достигнуће протеста је то што је развргнут прећутни договор између власти у Србији и дела међународне заједнице да се окреће глава од ствари које никако не могу бити скопчане са европским вредностима. Светло се упалило, ствари су изашле на површину и више није могуће претварати се да Србија иде у добром правцу. То показују и извештаји Европске комисије и Фридом хауса“, рекао је Јеремић.

Јеремић је оценио да је власт почела да чини несхватљиве грешке, попут одлуке руководства фабрике наменске индустрије „Први партизан“ из Ужица, које је одлучило да радницима који су били на Вучићевом митингу „Будућност Србије“ исплати још једну плату.

„Ако плаћају државним новцем људе који иду на партијски митинг, то значи да се осећају несигурно, јер људи неће да долазе без такве врсте подстицаја“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да се Вучићев режим одржава утеривањем страха и да је посегао и за насиљем над политичким неистомишљеницима, и навео да су тројица студената у Новом Саду брутално пребијени само због свог агилног опозиционог активизма. „Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић није рекао ни реч о томе, јер су студенте претукли људи који су блиски врху власти. Нови Сад је криминални Елдорадо којим управљају брат председника Србије Андреј Вучић и Звонко Веселиновић. Те информације сам добио из полиције“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео и да је бивша државна секретарка МУП-а Србије Дијана Хркаловић повукла тужбу против њега, коју је поднела пошто ју је јавно оптужио за повезаност са организованим криминалом.

„Бојим се да то неће бити довољно и да ће Дијана Хркаловић морати да тужи своје бивше шефове или да постане сведок сарадник“, рекао је Јеремић.

Јеремић је најавио и да ће у четвртак, 13. јуна, бити одржано припремно рочиште по тужби коју је поднео против Вучића, јер га је назвао „шефом међународне банде лопова“.

„Радујем се том суђењу. Његов адвокат је примио моју тужбу и одговорио. Ипак се неке ствари отварају и круни се камен по камен. Биће тога још много“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је јучерашњи говор министра спољних послова Ивице Дачића на седници Савета безбедности УН „прилично индикативан због онога што није рекао“.

„Тамо је важна свака реч која се каже, али и која се не каже, а Дачић није рекао да Србија никада неће признати Косово и Метохију као независну државу и да сваки споразум који постигну две стране мора бити потврђен у Савету безбедности УН, а то су важне ствари“, рекао је Јеремић.