Народна странка

Јеремић за Њузвик: Догађај у Белој кући је био само сликање за Трампову кампању

Јеремић за Њузвик: Догађај у Белој кући је био само сликање за Трампову кампању

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је за амерички Њузвик да су документи који су потписали Београд и Приштина, због чега је посланик шведског парламента предложио председника САД за Нобелову награду за мир, неодрживи, а да је догађај у Белој кући био смишљен искључиво као “Трампово сликање у кампањи“.

„Номинацију Доналда Трампа за Нобелову награду за мир не би требало посматрати ван контекста предстојећих америчких председничких избора. Његови десничарски савезници из Европе пишу писма Нобеловом комитету са једним јединим циљем - да та писма објаве амерички медији“, рекао је Јеремић ексклузивно за „Њузвик“, један од најутицајнијих америчких и светских недељника.

Јеремић, којег лист наводи као бившег министра спољних послова Србије и председника Генералне скупштине УН, истакао је да два необавезујућа папира без заглавља, која су у Белој кући одвојено потписали представници Београда и Приштине нису “ни историјски нити одрживи“.

„То је кристално јасно свакоме ко се макар површно разуме у прилике на Балкану. Ниједном од постојећих отворених питања између две стране није приступљено на озбиљан начин“, навео је Јеремић.

„Трампу је то било једно сликање за кампању, а истовремено и добар маркетиншки тренутак за премијера Израела Бењамина Нетањахуа, који је могао да објави да ће две европске амбасаде бити отворене у Јерусалиму. Кажем тренутак, јер мислим да ни Београд ни Приштина не планирају да то заиста и ураде“, закључио је Јеремић.

Лист подсећа да су једино САД и Гватемала отвориле своје амбасаде у Јерусалиму, упркос противљењу Палестинаца који, уз широку међународну подршку, инсистирају на томе да Источни Јерусалим, заузет од Израела у рату 1967. године, буде признат као њихова престоница.