Народна странка

Јеремић: Отац Небојше Стефановића у послу трговине оружјем

Јеремић: Отац Небојше Стефановића у послу трговине оружјем

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, блиско повезан са трговцем оружјем који на продаји наоружања Саудијској Арабији зарађује десетине милиона долара, а то оружје илегалним каналима завршава на ратиштима у Јемену и Сирији.

„У последњих 20 месеци је из Србије у Саудијску Арабију извезено оружја у вредности од 220 милиона долара. Једна од највећих фирми која се тиме бави је ГИМ, у власништву Горана Тодоровића, човека који је у послу трговине оружјем са Бранком Стефановићем, оцем Небојше Стефановића. Њих двојица су основали и заједничку фирму ’Унитед БГ’, што је проверљиво у АПР-у“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић је навео да је фирма ГИМ, у којој ради свега четворо запослених, у том периоду извезла у Саудијску Арабију оружје у вредности од 67 милиона долара, док је државно предузеће СДПР у Арабију извезло оружје вредно тек 14,5 милиона долара.

„Авиони са Блиског истока и из земаља бившег Совјетског Савеза са аеродрома ’Константин Велики’ у Нишу и ’Никола Тесла’ у Београду превозе оружје произведено у Србији на војне аеродроме у Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима који се налазе надомак граница Јемена и Сирије, где то наше оружје онда завршава илегалним каналима”, рекао је Јеремић.

Јеремић је упитао да ли је нормално да отац министра полиције блиско сарађује са трговцима оружјем, којима су неопходне извозне дозволе Министарства унутрашњих послова, односно његовог сина.

„Чак и да су све процедуре номинално поштоване, да ли је етички прихватљиво да се чланови породице високог државног функционера богате док су они на власти? То у нормалној држави за коју се залажу Народна странка и Савез за Србију неће бити могуће“, истакао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова, рекао је да је председник Србије Александар Вучић у првој недељи јула ове године у Београду од бившег британског премијера Тонија Блера тражио да у Вашингтону, у врху америчке администрације, обезбеди подршку за његову идеју о „разграничењу“ са косовским Албанцима.

„Блер је, дакле, по договору са Вучићем, разговарао о измени границе Србије са високим званичницима америчке администрације. Питам зато Вучића - да ли је Тони Блер то урадио из љубави према Србији и српском народу - у шта сумњам - или је то урадио за неку надокнаду? Ако је урадио за надокнаду, колико је она износила и ко ју је платио“, упитао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Вучић у последњих неколико недеља из међународне заједнице добио серију изузетно оштрих порука, и то не само са Запада, него и из Русије.

„Русија му је отворено рекла да подржава Србију и све што Србија жели када је реч о њеној територији, али да то не значи и да ће Русија гласати у Савету безбедности за чланство Косова у УН. То је било врло отрежњујућа порука Вучићу, а оштре поруке добио је и у Србији, пре свега од Српске православне цркве, коју није успео да ућутка", рекао је Јеремић.

Јеремић је оценио да је Вучић у нокдауну, што је јасно показао и његов говор на Косову и Метохији, у којем „практично није рекао ништа и није смео ни да помене своје и Тачијево ’разграничење’“.