Народна странка

Јеремић: Радикализација протеста неопходна, режим четири месеца неће да чује грађане

Јеремић: Радикализација протеста неопходна, режим четири месеца неће да чује грађане

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је радикаллизација грађанских протеста неопходна после великог митинга 13. априла у Београду, јер власт пуна четири месеца одбија да чује захтеве грађана и опозиције, али да та радикализација никако не сме да подразумева насиље, сукобе и отежавање живота грађана на било који начин.

„Радикализација треба да узме различите форме грађанске непослушности, којима би се парцијално блокирало функционисање режима”, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је истакао да те акције морају бити интелигентно осмишљене како би се минимализовала штета у нормалном функционисању живота грађана, а максимализовала немогућност функционисања одређених узурпираних државних органа.

„Акције морају бити већег интензитета од досадашњих шетњи, и морало би да буде више храбрости у наступу. Народна странка, ја лично, а верујем и остатак руководства Савеза за Србију, смо спремни да поднесемо тај ризик”, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је четири месеца било више него довољно да режим чује поруку незадовољних грађана.

„Нису хтели да је чују, тако да је дошло време да се окрене нови лист“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом оптужби провладиних таблоида да је умешан у међународну корупцију, истакао да је амерички тужилац издао званичан допис у којем је навео да Јеремић никада није био ни осумњичен ни окривљен, нити је истрага била усмерена против њега, као и да није тражио било какву врсту нагодбе. Јеремић је, поводом навода таблоида и медија блиских властима о документарном филму у којем је амерички новинар Метју Расел Ли наводно „раскринкао корупцију у УН“, рекао да је то особа којој је доживотно забрањен улазак у зграду УН због непримереног понашања и ширења лажних вести, и да у вези са том одлуке незадовољство није исказала ниједна држава чланица.

Он је додао да Ли свакодневно оптужује за корупцију Генералног секретара УН Антонија Гутереша, који је, као и Јеремић, током трке за највишу функцију у међународном поретку био предмет детаљних провера од стране најмоћнијих држава света, које нису пронашле ништа спорно у њиховим биографијама и финансијама. „Њему исфабриковане материјале о мени шаље наводно истраживачки портал Антидот, који је заправо режимска пропагандна јединица којим директно управља Владимир Беба Поповић“, рекао је Јеремић, који је и бивши председник Генералне скупштине УН.

Јеремић је, поводом протестне шетње до телевизије Пинк, најављене за суботу, 6. април, истакао да то неће бити насилна акција и да се не планира улазак у просторије те телевизије.

„Нисам присталица насилног уласка у било који медиј и могу одговорно да тврдим да у суботу тога неће бити. О томе смо детаљно разговарали и у Савезу. Циљ шетње до Пинка је да се искаже огорчење и незадовољство уређивачком политиком те телевизије, која злоупотребљава националну фреквенцију и карактерно урнише лидере опозиције, црта људима мете на леђима. То је телевизија која је емитовала скандалозне спотове против Оливера Ивановића, након чега је он убијен“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је навео да је Пинк приватна телевизија која је од свих грађана ове земље на располагање добила националну фреквенцију као битан национални ресурс, али уз обавезу да ће га користити уравнотежено и у складу са законом.

„Пинк на најноторнији могући начин крши законе који дефинишу додељивање националне фреквренције и којима је, између осталог, прописано истинито и балансирано извештавање о политичким догађајима. У Србији више није могуће изјашњавање грађана на фер изборима, а Пинк је са злоупотребом националне фреквенције једна од битнијих алатки оних који су то слободно изјашњавање онемогућили“, рекао је Јеремић.