Народна странка

Јеремић: Капацитет за контролу избора предуслов за промене, јачање странке је приоритет

Јеремић: Капацитет за контролу избора предуслов за промене, јачање странке је приоритет

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је неопходан предуслов за промену власти контрола свих бирачких места у Србији и да ће зато најважнији задатак Народне странке у наредних годину дана бити јачање теренске инфраструктуре, како би могла да „кредибилно и без забушавања“ испрати изборни процес.

„За то нам је потребно око 17.000 људи, што је данас мисаона именица за целу опозицију, а не само за Народну странку. Да бисмо могли да привучемо и обучимо толико људи, морамо много више да радимо на индивидуалној препознатљивости Народне странке“, рекао је Јеремић у Мокрину, где је разговарао са грађанима и члановима странке из Баната и других делова Војводине.

„Јалове су дискусије о кандидатима док не будемо имали контролоре у сваком селу на свакој кутији - од Суботице до Врања - како бисмо могли да одбранимо гласове и спречимо крађу. Разговори о томе ко би био најбољи кандидат за председника Србије су оштрење ражња док се налазимо на 300 километара од шуме у којој је зец. Ја нећу учествовати у тим расправама, него ћу јачати странку“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће 2022. године бити истовремено одржани парламентарни и председнички избори на којима ће власт бити промењена.

На тим изборима наступићемо заједно са другим опозиционим странкама на једној листи и са једним кандидатом, али до тада морамо да радимо на јачању странке и њене инфраструктуре, што саветујем и осталим опозиционим колегама. Ако бисмо остали увезани на садашњи начин, не би се битно померили са садашњег нивоа подршке, што је далеко од потребног за промену власти“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао Народна странка не руши јединство опозиције, већ да ће бити „шампион заједништва“, за шта се залагала од када је основана.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, додао је да се ситуација променила и да „режим председника Србије Александра Вучића више неће бити третиран као до сада, јер је пређена тачка после које нема повратка“.

Председник Народне странке је рекао да ће „рушење Вучићевог режима бити победа добра над злим, али да се никако не сме дозволити поновна реинкарнација те власти“.

„СНС је реинкарнација милошевићевско-јуловско-радикалског зла, које је из гроба устало због грешака почињених после 5. октобра 2000. године. Ако након будућих промена допустимо да се деси и његова трећа реинкарнација, упашћемо у генерацијски понор из којег је питање да ли ће и каквог бити изласка“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом преговора о Косову и Метохији, рекао да се ове године вероватно неће одлучивати о статусу, и додао да међународна заједница „не би требало да тражи бољег Вучића од Вучића“.

„Следећа демократска власт у Србији моћи ће да допринесе нормализацији прилика на Косову и у региону. Запад би требало да престане да толерише диктатуру у Србији јер му је диктатор обећао да ће завршити Косово за две, највише три године – као што нама обећава бољи живот. Ми ћемо, по промени власти, настојати да Србију уредимо тако да више личи на Чешку, а не на Турску“, закључио је Јеремић.