Народна странка

Јеремић: Потпис на правно обавезујући споразум ставиће Ана Брнабић

Јеремић: Потпис на правно обавезујући споразум ставиће Ана Брнабић

Упркос чињеници да је амерички државни тужилац Џефри Берман званично потврдио да „Вук Јеремић није оптужен, нити осумњичен, у вези са случајем због кога се суди бившем министру унутрашњих послова Хонг Конга Патрику Хоу, хајка режимских таблоида  на председника Народне странке Вука Јеремића се наставља.

У емисији „Минут до дванаест“ Јеремић истиче да је управо тај писани документ америчког тужилаштва круцијални доказ у поступку који Јеремић води против Вучића за повреду угледа и части.

„Тужио сам Александра Вучића за повреду угледа јер ме је означио као 'шефа међународне банде лопова' и ту тужбу је суд на скандалозан начин одбио. Она се сада налази на Апелационом суду, а након дописа америчког тужиоца, јасно да ћу ту тужбу против Вучића добити. У Србији или Стразбуру“, рекао је Јеремић изразивши наду да ће се то догодити пред домаћим судовима „како се не би обрукали пред светом“.

На питање о тренутном статусу преговора у вези са Косовом и Метохијом, Јеремић је истакао да се, упркос томе што је та политика проглашена пораженом , о разграничењу и даље говори.

„Прича о разграничењу је прича о административној линији раздвајања између Косова и остатка Србије која би, одмах након потписа на правно обавезујући споразум, постала званична државна граница и то је фундаментално питање“ указао  је Јеремић.

Jеремић је додао да о томе где тачно треба да прође та граница преговарају Никола Селаковић и Марко Ђурић.               

„Мене изузетно обесхрабрује чињеница да та два човека о било чему преговарају, а поготову о ствари од толико велике важности“, рекао је Јеремић.

Он  је подсетио да је Александар Вучић недавно изјавио да је „против тога да се призна цело Косово“ и тиме јасно ставио до знања да јесте за признања дела Косова.

„Део тог процеса је и 'Споразуму о свеобухватној нормализацији' односа, а најважнији параграф је онај у коме ће писати да Србија и Косово неће блокирати једни друге за чланство у међународним организацијама. Прво место где ће Косово остварити то право су Уједињене нације“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке очекује да ће потпис на такав споразум ставити Ана Брнабић.

 

„Управо због тога Ану Брнабић шаљу у Давос и Билдерберг и тапшу је по рамену“, рекао је Јеремић.

Он је додао да ће пре тог, коначног корака, Вучић затражити „фингирану“ подршку народа кроз парламентарне изборе.

„Очекујем да ће рећи 'уколико гласате за нас потписаћу документ који ће гарантовани трајни мир на Балкану и имаћете мир, уколико не, имаћете рат'. На тим изборима имаћемо, већу него икада, крађу гласова, јер ће се Вучић ослонити на то да ће међународна заједница, пред таквом крађом, окренути главу због потписа на споразум“.

Одговарајући на питање о медијским спекулацијама да је Предраг Белић, бивши председник општине Алибунар, постао члан Народне странке Јеремић одговара да он то није.

„Господина Белића не познајем, али сам за њега сазнао када се у јавности појавила информација да је он члан Народне странке. Тачно је да је он попунио приступницу, али у Народној странци постоји систем одлучивања по којој свака попуњена приступница мора бити потврђена. Ти органи нису донели одлуку о пријему у чланство, а ја бих био зачуђен када би се то догодило и био бих против“, каже Јеремић и додаје да у Народној странци „одлуке доносе органи, а не један човек“.

Говорећи о медијској хајци која се против њега и Народне странке води, Јеремић напомиње да се упоредо уз то, челницима Народне странке забрањује и приступ телевизијама са националним фреквенцијама.

„Од оснивања Народне странке, 22. октобра 2017. године до данас нисам био позван да гостујем ни на једној телевизији са националном фреквенцијом. Директору РТС-а Драгану Бујошевићу, упутио сам преко двадесет писама са љубазном молбом, не да гостујем на РТС-у, већ само да се састанемо и разговарамо о томе како би Народна странка, као парламентарна странка, могла да оствари сарадњу са РТС-ом. Он ми ни на једно писмо није одговорио, али ја настављам да пишем, јер би та писма могла бити интересантна органима који ће у будућности бити задужени за спровођење лустрације за коју се залажемо“, закључио је Јеремић.