Народна странка

Јеремић: Србија у извештају Фридом хауса наведена као први пример гушења медијских слобода у свету

Јеремић: Србија у извештају Фридом хауса наведена као први пример гушења медијских слобода у свету

Председник Народне странке Вук Јеремић указао је да је у уводу данас објављеног извештаја организације Фридом хаус (Freedom House), Србија "нажалост прва наведена међу примерима гушења медијских слобода у свету".

Наводећи да је извештај те организације о слободи медија "вероватно најреспектабилнији који може да се појави у међународној јавности", Јеремић је рекао да за разлику од претходних, увод данас објављеног извештаја "почиње са именовањем Александра Вучића, заједно са премијером Мађарске Виктором Орбаном".

"Те ствари се не могу одстранити неким дипломатским акцијама, што важи и за извештај Европске комисије. То је званичан документ ЕУ и могу се председник Вучић, премијерка Ана Брнабић и сви блиски врху власти брецати на тај извештај, давати му различите квалификације али то је званичан став Европе, који се неће променити уколико се суштински ствари не промене", оценио је Јеремић на конференцији Савеза за Србију у Београду.

По његовим речима, међународни притисак на актуелно стање у Србији ће расти и биће како је рекао, све више разговора "шта се заправо у Србији дешава".

"Надам се да ће дијалог власти и опозиције почети што пре, а што га више будемо одлагали, то ће бити више и унутрашњег и међународног притиска, а то ником не треба. Ми се залажемо за промене у Србији мирним путем а до тих промена може доћи само одржавањем фер и поштених избора - ко год на њима победио - а таквих избора неће бити ако дијалог не изроди нека разумна решења", навео је лидер Народне странке.