Народна странка

Јеремић за Јужне вести: Разговараћемо са светом другачије од претходника

Јеремић за Јужне вести: Разговараћемо са светом другачије од претходника

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да ће се у међународној заједници „променити ствари по питању Косова и Метохије“ након што председник Србије Александар Вучић не испуни оно што је обећао када је долазио на власт.

„Вучић највероватније неће имати храбрости да потпише документ којим се дефакто признаје Косово и којим оно постаје члан УН. Када међународна заједница схвати да он нема намеру да уради оно што је обећао, тада ће са њима коначно моћи да се разговара на другачији начин“, рекао је Јеремић у интервјуу за Јужне вести у Нишу.

„Тада ћемо им рећи: ’Да ли сте свесни да то нико у Србији не може да потпише – ако није хтео Милошевић кога сте војно поразили и бацили на колена, ако није хтео Војислав Коштуница који је био једини у стају да порази Милошевића, ако нису хтела два изразито прозападна политичара, Зоран Ђинђић и Борис Тадић, и ако то није урадио ни диктатор који је имао 100 одсто власти и пуну контролу над медијима, зар не видите да то не може, односно да вам нико из Србије тако нешто неће потписати“, додао је Јеремић.

 

Јеремић је рекао да је уместо потписивања споразума којим би Србија признала независност Косова потребно ангажовање са међународном заједницом и косовским Албанцима на потпуном нормализовању животних прилика на Косову и Метохији и у целом региону.

„Рећи ћемо им да потпис српског признања Косова нису добили од Вучића и да га неће добити ни од кога, али да садашња опозиција, за разлику од Вучића нуди истинску нормализацију и стабилизацију прилика на Балкану и то не само на релацији Срби-Албанци, него и према Бошњацима и свим другим суседима“, навео је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, истакао је да ће политика Народне странке, када је реч о региону, бити помирење, стабилизација и нормализација.

„Наравно, са сваким другачије и различито, јер су различита питања и отворени проблеми, поготово када је реч о суседима са западног Балкана са којима смо остали ван воза европских интеграција када је тај воз ишао пуном паром – са њима делимо исту судбину“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли гарантује да може увести Србију у ЕУ без признања независности Косова, Јеремић је одговорио да свако ко би данас гарантовао Србију у ЕУ са или без признања Косова не би говорио истину.

„Данас је питање проширења ЕУ јако компликовано питање и за тако нешто не постоји неки нарочит апетит у већини земаља Европе. Ко год даје велика обећања по питању чланства Србије у ЕУ или дебело греши или не говори истину. Народна странка ће, када преузме одговорност за вођење државе, учинити да Србија буде трансформисана тако да изгледа као модерна европска држава“, рекао је Јеремић.