Народна странка

Јеремић за Бету: После упозорења Народне странке, Вучић тражи да се са Приштином разговара о српској имовини

Јеремић за Бету: После упозорења Народне странке, Вучић тражи да се са Приштином разговара о српској имовини

Председник Народне странке Вук Јеремић оценио је да је једина битна новост коју је председник Србије Александар Вучић изнео у данашњем обраћању јавности везана за стављање питања имовине Срба, српских предузећа и државе на Косову и Метохији на агенду преговора са Приштином.

"Након више месеци упозоравања од стране Народне странке да би на самом врху агенде преговора са косовским Албанцима морало да се нађе питање имовине, што приватне, што државне што српских предузећа на Косову и Метохији, Вучић је данас коначно признао да је то нешто о чему мора да се преговара. Боље икад него никад - наравно, под условом да је био искрен, што ћемо видети у наредним недељама и месецима", казао је Јеремић у интервјуу агенцији Бета.

Реагујући на наводе председника Србије да ће септембар бити месец у коме Србију очекују "тешке одлуке", Јеремић је оценио да би онда било природно да коначно буде прихваћена иницијатива посланика Народне странке да се о Косову и Метохији разговара у Скупштини Србије што како је рекао, до сада није био случај.

Упитан о наводима председника Србије о "агентурном деловању" појединих опозиционих политичара и црквених великодостојника у Србији, Јеремић је оценио да је реч о "саставном делу скандалозне комуникације са јавношћу политике која распламсава мржњу у друштву и од својих суграђана прави државне и народне непријатеље".

"То сам колико јуче могао да осетим на сосптвеном примеру - врло видљиво су ме пратила возила БИА, чак и испред Саборне цркве у Београду, где смо имали породично окупљање. Нису ни покушали да се крију - вероватно да бих се ја уплашио и посустао у критикама власти. Наравно да то нећу учинити, али такве ствари не смеју да се догађају у земљи која бар декларативно има аспирацију да буде уређена као европско друштво", навео је Јеремић.

Наводећи да власт у Србији "губи компас", Јеремић је изразио наду да "њихово распламасавање мржње неће довести до тога да неко буде повређен".

Бивши министар спољних послова је оценио и да је Србија доживела "дипломатски фијаско" у Савету безбедности УН након одлуке председавајућег том телу Велике Британије да у августу не стави на дневи ред Савета квартални извештај генералног секретара УН о стању на Косову и Метохији.

Јеремић је казао да је од 1999. године било много притисака да тема Косова и Метохије буде склоњена са агенде Савета безбедности, али да се то није десило јер то нису дозвољавале Русија и Кина, као две сталне чланице тог тела УН.

"Први пут од 1999. године када је усвојена Резолуција 1244, која предвиђа квартално разматрање извештаја генералног секретара о ситуацији на Косову и Метохији у Савету безбедности, та тема није стављена на дневни ред. Раније је позиција Србије била да су седнице Савета безбедности УН на ту тему неопходне", казао је бивши Председник Генералне скупштине УН.

Јеремић је подвукао да правила процедуре Савета безбедности подразумевају да ако једна, а поготово две сталне чланице, инсистирају да нека тема буде на дневном реду тог тела, "то просто није могуће избећи".

"Постоје само два објашњења за то што се десило - или Србија овај пут није тражила подршку Русије и Кине да се о Косову и Метохији дискутује у Савету безбедности као што је био случај до сад, или су Москва и Пекинг изгубили поверење у озбиљност намера званичног Београда да СБ настави да се бави овом темом на начин на који је то чинио у прошлости. Шта год од ова два било посреди, то је озбиљан фијаско наше дипломатије", навео је Јеремић.