Народна странка

Јеремић за Бету: Вашингтонским документом Србија ослабила своју позицију у преговорима о Косову

Јеремић за Бету: Вашингтонским документом Србија ослабила своју позицију у преговорима о Косову

Председник Народне странке и бивши председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић рекао је данас агенцији Бета да је Србија "очигледним" кршењем Резолуције 478, то јест одлуком да премести амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, прекршила међународно право и значајно ослабила свој главни аргумент у међународним наступима везаним за косовску политику.

Јеремић је казао да је свака резолуција Савета безбедности обавезујућа за све државе чланице УН и представља саставни део међународног права.

"Србија је очигледним кршењем Резолуције 478, заправо одлуком да премести амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, прекршила међународно право и значајно ослабила своје аргументе у међународним односима везаним за косовску политику, зато што је окосница наше косовске политике позивање на међународно право и Резолуцију 1244. Дакле, ако сте спремни да једнострано прекршите једну резолуцију СБ, онда то веома слаби снагу ваших апела када се позивате се на неку другу резолуцију", објаснио је председник Народне странке.

Он је подсетио да је до сада, након САД 2018. године, само Гватемала прекршила Резолуцију 478, па се поставља питање како то није упалило "црвену лампицу" нашој делегацији у Вашингтону.

"Могуће је да наша делегација приликом потписивања документа у Белој кући уопште није била свесна шта потписује. У нашој делегацији није било никога ко има било какво дипломатско искуство. Тамо су нас представљали људи којима су међународни односи 'шпанска села', а о том документу уопште није консултовано наше Министарство спољних послова", рекао је Јеремић.

Бивши председник Генералне скупштине УН верује да је српска делегација у Вашингтону била изненађена одлуком америчке администрације да се у документ стави питање амбасаде у Израелу.

"Само два дана раније премијерка Ана Брнабић је објавила ауторски текст за 'Џерузалем пост' у коме је захвалила Израелу што није признао независност Косова. Само 48 сати касније потписан је документ чија је директна последица признавање Косова од стране Израела. Дакле, у тренутку када су полетели за Вашингтон они нису знали шта ће се пред њима наћи на столу", оценио је Јеремић.

Додао је да је Србија тим чином "гурнула прст у око" огромној већини земаља чланица УН, међу којима су и веома важни партнери Србије као што је цела Европска унија, Русија, Кина...

На питање како може да се назове папир који је потписан у Вашингтону, Јеремић је одговорио да је реч о документу без преседана у међународној пракси, за који не постоји дефиниција, јер "никад нешто слично није потписано на међународној сцени".

"Тај документ је по својој форми и садржају преседан у домену међународног преговарања. Документ нема никакво заглавље, а у потпису стоји 'Председник Александар Вучић', без навођења Србије. У том комплоту се нашла серија неповезаних тема, од Јерусалима, права хомосексуалаца, Хезболаха, 5Г мреже, диверсификације енергетског снабдевања...", навео је Јеремић.

Он је истакао да се овим документом и војно и политичко крило Хезболаха третира као терористичка организација, иако сви међународни актери, изузев САД, праве разлику између војног крила Хезболаха и политичког с којим се преговара.

"Скуп у Вашингтону је била само маркетиншка вињета у Трамповој изборној кампањи. Она за нас, међутим, може имати озбиљне негативне последице. Београд и Приштина су пристали на америчко директно посредовање и врло лако може да се деси да тај формат опстане и после америчких избора, без обзира ко на њима буде победио. Коначан статус Косова треба да буде одлучен у СБ УН, где имамо савезнике, али сада је очигледно да је Александар Вучић одлучио да то питање измести из Савета безбедности", закључио је Вук Јеремић у разговору за Бету.