Народна странка

Јеремић: Ако Вучић поднесе писмени извештај, Народна странка спремна да размотри учествовање на седници парламента о Косову

Јеремић: Ако Вучић поднесе писмени извештај, Народна странка спремна да размотри учествовање на седници парламента о Косову

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је та странка спремна да размотри могућност учествовања на седници Скупштине Србије о Косову и Метохији, заказаној за 27. мај, под условом да председник Србије и СНС-а Александар Вучић унапред поднесе извештај о свим досадашњим преговорима, као и предлог платформе за будуће ангажовање по питању Косова.

„Председништво Народне странке је данас, на мој предлог, једногласно усвојило ту одлуку. Питање Косова и Метохије је за Народну странку, као државотворну странку, једно од најважнијих државних питања и од свог оснивања се залажемо да се о томе отворено разговара у Скупштини Србије“, рекао је Јеремић новинарима у „Слободној зони“ код Председништва Србије, где је Народна странка данас преузела дежурство.

Јеремић је прецизирао да је услов да Народна странка размотри учествовање на седници парламента о Косову да Вучић унапред поднесе писмени извештај о досадашњем току преговора које је водио не само у Бриселу, него и о свим другим разговорима које је водио са председником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем и другим званичницима, као и предлог платформе за будуће ангажовање по питању Косова и Метохије.

„Тај материјал је неопходан да би се посланици припремили. Ако желимо да буде вођена озбиљна расправа о Косову и Метохији о ономе што се дешавало, као и о ономе што би могло да буде пред нама, народни посланици би морали да за то буди адекватно припремљени“, навео је Јеремић

Јеремић је истакао да Народна странка „неће учествовати у фингирању расправе, нити ће бити део декора“.

Упитан до када би извештај и платформа требало да буду достављени да би Народна странка одлучила о евентуалном учешћу на скупштинској седници, Јеремић је одговорио да „не би требало терати мак на конац“, али да не би било природно да извештај посланицима буде достављен 27. маја ујутру.

„Нећу да лицитирам терминима, 48 или 96 сати, али ће бити потребно неко време да се упознамо са тим материјалом, уколико власт уопште има намеру да га смислено представи. Ако ће то бити само још један ријалити шоу у којем ће се водити монолог, као и о свему осталом у држави, онда нисмо спремни да учествујемо“, рекао је Јеремић.

Народна странка данас је преузела дежурство у „Слободној зони“ у центру Београда, испред Председништва Србије, а поводом вечерашње Ноћи музеја, приредила је изложбу „Музеј напредњачког реализма“.