Народна странка

Јеремић за "Данас": Седница о Косову трагични водвиљ, шарлатански "извештај"

Јеремић за "Данас": Седница о Косову трагични водвиљ, шарлатански "извештај"

Посланици Народне странке нипошто неће учествовати на данашњој седници о Косову и Метохији. С обзиром на јединствени значај косовског питања, донели смо, након озбиљне расправе на страначким органима, одлуку да уколико власт поднесе писани извештај и предлог платформе за будуће деловање у контексту Косова и Метохије, ипак размотримо могућност учешћа у овој расправи, упркос томе што заједно са колегама из опозиције бојкотујемо рад парламента. Али, ово што је достављено заиста ни пас с маслом не би појео, да не говоримо о отме да од предлога платформе нема ни трага. Претпостављам да је то саставни стратегије да се, како Вучић каже, „правимо луди“. Народна странка нема намеру да тој примитивној фарси даје легитимитет, каже у разговору за „Данас“ Вук Јеремић, председник Народне странке и један од лидера Савеза за Србију, објашњавајући зашто ће посланици те странке бојкотовати данашњу седницу Скупштине Србије о Косову, на којој ће говорити председник Србије Александар Вучић.

Изјавили сте да је извештај достављен народним посланицима скандалозан. Зашто?

Ако после пуних шест година преговора са Албанцима и међународном заједницом – званичних и тајних – власт Скупштини достави документ већински сачињен од фотографија и табела, ако се у њему ниједном речју не помиње тај фамозан „план“ за кога је Вучић рекао да није успео да добије домаћу и светску подршку, ако у његовом садржају нема ни слова о „разграничењу“ за кога се јавно залажу највиши државни функционери – како то другачије окарактерисати?! Упоредите тај купус препун правописних грешака са извештајима који су Народној скупштини подношени пре 2012. године и уочићете драстичну разлику по свим критеријумима – од суштинских до стилских. Упркос свим парадоксима који су под напредњачком влашћу постали саставни део наше свакодневнице, овај „извештај“ ипак одскаче по шарлатанству. Када се једног дана буде судило владајућој клики, он ће се свакако наћи међу крунским доказима.

Шта очекујете од предстојеће седнице о Косову на којој ће говорити председник Србије Александар Вучић?

Очекујем трагични водвиљ, у коме ће се уместо озбиљне расправе о једном од најважнијих државних и националних питања смењивати салве лажи и оптужби, увреде политичких неистомишљеника и баналне пропагандне поруке обликоване на основу последњих истраживања јавног мњења. Вучићево обраћање неће бити битно другачије од његовог уобичајеног простачког делиријума код Сарапе или Марића.

Недавно је потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио да ваша странка не сматра да би требало пустити Вучића да „прогута жабу“ по питању Косова. Зашто?

Грубо речено, постоје две школе мишљења по том питању. Једни сматрају да ако Вучић „заврши Косово“ ће након тога бити пуштен низ воду од стране међународне заједнице, и да ће тада бити једноставније срушити га с власти. Други, међу којима је и Народна странка, верују да би уколико му се то дозволи, то његову међународну подршку зацементирало, и да би он тада моментално прешао на нове „мировне пројекте“, од којих би први био развргавање аутономије Републике Српске. Зато је бескомпромисно залагање у спречавању Вучића да реши косовски проблем на начин који је он то замислио са Тачијем, а што би за последицу имало прецртавање наше државне границе и чланство Косова у УН – не само морални, већ и практични политички императив.

Шта ви предлажете за разрешење косовског чвора?

Неопходно је сачинити озбиљну платформу за наставак дијалога. У њој би акценат требало да буде стављен на кључне проблеме који у досадашњим преговорима суштински нису ни дотакнути, а без чијег се решења не може замислити нормализација прилика – пре свега питање имовине, слободне трговине, безбедности и права српског становништва, као и статусне гаранције за светиње Спрске православне цркве. Такође је неопходно направити заиста стручан преговарачки тим, за кога комплексни међународни преговори не би били шпанска села. Не можете на преговоре у Брисел слати пајаце и очекивати било шта осим потпуног фијаска. Што се тиче међународно-правног статуса територије, о њему се, по постизању споразума по свим осталим питањима, може одлучивати искључиво у Савету безбедности УН, као што је наведено у Саветодавном мишљењу Међународног суда правде из 2010. године.

Како коментаришете оснивање Савеза за КиМ, као огранка Савеза за Србију?

Народна странка ће наставити да блиско сарађује и координира своје активности са остатком опозиције. Провели смо последњих годину и по дана марљиво радећи на стварању страначке инфраструктуре широм Србије, и данас функционишемо у преко 100 градова и општина – од Суботице до Врања. Простор на којем смо се суочили са највећим изазовима и притисцима је КиМ, из разумљивих разлога. Упркос томе, наши вишемесечни напори ће током јуна бити крунисани формирањем општинских одбора у Грачаници, Гораждевцу, Косовској Каменици, Лепосавићу и Звечану, а до Видовдана нас очекује и Оснивачка скупштина Покрајинског одбора Народне странке.

Зашто нисте били присутни на оснивачкој скупштини Савеза за КиМ на Газиместану?

Био сам на жалост спречен другим обавезама. Народну странку је тамо представљао Председник Извршног одбора Влада Добросављевић. 

Како коментаришете предлог Декларације о помирењу са Албанцима коју је представила Ђиласова странка?

Нисам до сада имао прилике да се упознам са њеном садржином. Судећи по оном што је представљено у медијима, делује да садржи корисне идеје. Помирење са Албанцима нам је несумњиво потребно, али када је реч о имплементацији, треба бити на опрезу да било које политичко деловање не буде у супротности са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 СБУН.

Шта очекујете од „слободних зона“ које су се из Београда прошириле на друге делове Србије и да ли сматрате да ће протести „1 од 5 милиона“ потрајати и наредних месеци?

Сматрам да је од огромне важности да се настави са исказивањем незадовољства на улицама, у каквом год обиму и форми будемо закључили да је оптимално. Без тога, као и недвосмислене спремности да се бојкотују избори који би били расписани под недемократским условима, тешко је замислити суштински напредак ка рушењу ове власти.

Да ли се било шта променило у функционисању СЗС након што је Драган Ђилас основао странку?

Нисам то приметио.

Како гледате на уједињење ДС, СДС и Заједно за Србију?

Не би било примерено коментарисати унутарстраначке ствари сабораца из опозиције. У сваком случају, желим им све најбоље и надам се наставку солидарности и сарадње.

 

Интервју приредила новинарка "Данаса" Марија Стојановић