Народна странка

Јеремић на Косову: Не смемо дозволити Вучићу да потпише разграничење

Јеремић на Косову: Не смемо дозволити Вучићу да потпише разграничење

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је на Косову и Метохији да се председнику Србије и СНС-а Александру Вучићу не сме дозволити да постигне договор о „разграничењу“, који би значио признавање самопроглашеног Косова као независне државе, неповратно одрицање од једног од стубова српског националног идентитета, као и стварање „велике Албаније“ за најкасније 10 година.

„Косовски мит и завет су, поред нашег писма и језика, као и светосавске православне вере, оно што нас чини Србима, а Вучић се спрема да нас тога трајно лиши. То је против закона, Устава и етичких и моралних норми које су нам преци оставили, то нико није урадио од када постоји српска држава“, рекао је Јеремић у разговору са грађанима и члановима Народне странке у Пасјанама код Гњилана на Косову и Метохији.

ПОГЛЕДАЈТЕ  ИНТЕРВЈУ КОЈИ ЈЕ ЈЕРЕМИЋ ДАО ТЕЛЕВИЗИЈИ МИР СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

 

 

Јеремић је навео да без потписа Србије Косово не може добити независност, а да је напредњачки режим на челу са Вучићем спреман да стави потпис на такав споразум како би могао да настави своју власт пљачком незабележених размера, насиљем и спрегом са организованом криминалом.

„Погрешно је мислити да ћемо га лакше сменити и да ће га странци пустити низ воду ако призна Косово. Напротив, у том случају ће од странаца добити дозволу да ради у Србији шта год хоће још најмање три - четири године, док се прашина око признања не слегне. Он може пасти са власти само на питању Косова, јер је то једино питање које довољно интересује међународну заједницу која му у овом тренутку држи страну“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је истакао да се не сме ићи линијом мањег отпора у смислу такозваног “прихватања реалности”, као што ни људи којима су чланови породице тешко болесни не третирају то као реалност, већ се боре за њихов живот до последњег даха.

Јеремић, који је и бивши председник Генералне скупштине УН, упозорио је да би независно Косово значило стварање „велике Албаније“ најкасније за 10 година, јер Албанију и Приштину као пуноправну чланицу УН ниједан акт међународног права нити вето у УН не би могао да спречи да се уједине.

Јеремић је истакао да се Народна странка противи било каквом споразуму који би подразумевао промену граница Србије, које су дефинисане Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

„Народна странка је против било каквог конфликта на Косову и Метохији, па и замрзнутог, али пре дискусије међународно-правног статуса неопходан је договор о нормализацији животних прилика у покрајини. То подразумева, између осталог, договоре о имовини, безбедности, али и статусу светиња Српске православне цркве“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће Народна странка сигурно бити један од стожера будуће власти, и да ће тада приоритет бити бољи живот људи на Косову и Метохији, улагање у економски развој и спречавање исељавања.

Грађани су пренели Јеремићу да су њихови највећи проблеми низак стандард, исељавање и криминал, који је посебно изражен на северу Косова од када су расформиране институције српске државе.

Они су навели да се оштро противе „разграничењу“ и да све више Срба, и поред потпуне медијске блокаде и режимске пропаганде, схвата да то заправо значи признавање Косова и Метохије као независне државе, и истакли да не желе да живе у држави чији ће главни град бити  Тирана.

Срби са Косова и Метохије рекли су да су им сви политичари само „поручивали да издрже“ и давали обећања која касније нису испуњавали, и да је највише лажних обећања дао Вучић, а да се у последњих две године из Косовског поморавља иселило више од 500 младих.

Јеремић је рекао да на Косово није дошао да би обећавао немогуће и скупљао поене јефтиним популизмом.

Нисам дошао да вам делим краве као Вучић, који истовремено преговара да вас остави на милост и немилост злочинцима и криминалцима Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају“, навео је Јеремић.