Народна странка

Јеремић: Неопходан споразум о имовини и безбедности на Косову и Метохији

Јеремић: Неопходан споразум о имовини и безбедности на Косову и Метохији

Столица за Косово у Уједињеним најцијама (УН) створила би опасност од формирања „велике Албаније“, изјавио је за ФоНет председник Народне странке Вук Јеремић и указао да је зато о таквом решењу неодговорно размишљати, јер Балкану не би донело стабилност.

Када неко постане члан УН, не постоји ништа у међународном праву, нити у систему функционисања УН, што може да спречи две пуноправне чланице да се уједине, у овом конкретном случају Албанију и Косово, предочио је Јеремић.

Према његовом објашњењу, "тада нема одлучивања у Савету безбедности, тада се само пошаље обавештење генералном секретару да две пуноправне чланице заправо желе да буду једна држава".

Јеремић је, у серијалу разговора Косинус, новинарки Бојани Миловановић рекао да албански лидери у Приштини и Тирани о томе веома отворено говоре.

Он нипошто није за разграничење, јер сматра да би било каква корекција граница, поготово базирана на етничкој припадности, представљала преседан који би "већ у овој генерацији" отворио и нека друга територијална питања.

Напомињући да Србији не треба никакав конфликт, па ни замрзнути, Јеремић је, говорећи о постизању споразума, оценио да би у фокусу требало да буду питања безбедности српског народа, имовине и слободне трговине.

Њему се чини да у овом тренутку не постоје околности за одржавање међународне конференције, јер би то изискивало и већи степен заинтересованости међународних актера за овај део света.

"Међународна конференција траје један или два дана. Не можете на међународној конференцији која траје тако кратко решити сва неразрешена питања", предочио је Јеремић.

Он нема ни великих очекивања од најављене конференције у Паризу, а сматра да би референдум био неопходан једино у случају промене Устава.

Како је упозорио, у случају неких других парцијалних питања, имајући у виду актуелне околности, био би отворен простор за манипулисање формулацијама референдумских
питања.

Косовски завет и предање представљају један од кључних темеља нашег националног идентитета, истиче Јеремић и закључује да би управо зато питање Косова, у сваком историјском тренутку, требало да буде третирано са посебном пажњом.