Народна странка

Јеремић: Извештај о Косову скандалозан, доказ шарлатанског односа власти према најважнијем државном питању

Јеремић: Извештај о Косову скандалозан, доказ шарлатанског односа власти према најважнијем државном питању

Председник Народне странке Вук Јеремић оценио је данас да је извештај Канцеларије за Косово и Метохију, који ће у понедељак бити представљен на седници Скупштине Србије, доказ "шарлатанског односа" актуелне власти према свему, па и према питању Косова, и најавио да посланици Народне странке у понедељак неће учествовати у скупштинској расправи.

Јеремић је агенцији ФоНет рекао да је извештај на 98 страна "благо речено скандалозан".

"Извештај је шокантан и у потпуности огољава површност и немар који ова власт већ годинама исказује по питању Косова, поготово у контексту преговарачког процеса. Ми заиста не можемо да на било који начин други реагујемо, осим исказивања дубоког шока шта је постао званични извештај Србије у претходних шест година", истакао је Јеремић.

Јеремић је подсетио да је Председништво Народне странке одлучило да ће та странка бити спремна да размотри учешће на седници, ако председник Србије Александар Вучић представи писани извештај и платформу за даље преговоре о Косову.

Председник Народне странке је, међутим, констатовао да је 45 страна извештаја "сликовница", а да се на свега пет страна прича о преговарачком процесу.

"За шест година преговарања има само пет страница извештаја, које не укључују било какву дискусију о предлогу за који је Вучић рекао да није добио подршку, ни међународне, нити домаће јавности", рекао је Јеремић.

Он је напоменуо да се на тих пет страна не помиње реч „разграничење", али ни "разговори које је Вучић имао са (председником самопроглашеног Косова Хашимом) Тачијем широм света".

То је "непримерен документ", сматра Јеремић, који је запањен што су одлучили да са таквим папиром изађу пред представнике грађана.

Јеремић је оценио да извештај нема употребну вредност, осим за "будући процес, када се у будућности буде судило носиоцима актуелне власти што су се на овакав начин односили према важним државним питањима".

Председник Народне странке је потврдио да посланици те странке снеће учествовати на скупштинској седници, која је замишљена да би вратила посланике опозиције у парламент.

Како је образложио, у извештају Европске комисије се, као један од најважнијих проблема у функционисању државе, наводи да су институције у кризи и да је дебата суспендована.

Упитан шта очекује од седнице у понедељак, Јеремић је одговорио да очекује "један психоделични водвиљ који ће директно преносити више телевизија са националном фреквенцијом".

Јеремић је оценио да ће Вучић "наставити да се опходи према јавности, као и до сада, упућујући претње и увреде, водећи дугачак монолог о свему, осим о суштинским питањима".

Председник Народне странке је додао да власт у Србији већ шест година преговара о будућности Косова, разговара са светским представницима и косовским представницима, али не и у институцијама Србије, као и да је ова седница била важна прилика, која је пропуштена.