Народна странка

Јеремић: Опасан потцењивачки став власти према корона вирусу

Јеремић: Опасан потцењивачки став власти према корона вирусу

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да постоје „сви разлози за забринутост“ због потцењивачког става државе према опасности од ширења корона вируса и то у тренутку када Турска објављује да ће избеглицама из Азије отворити границе за пут ка Европи.

„Ситуација би брзо могла да се веома закомпликује како због безбедносних разлога, тако и због здравствених. Турска је јутрос објавила оно на шта сам више пута упозоравао и због тога био нападан због наводног ширења панике – да ће отворити све своје границе према Европи и да више неће заустављати никога. Разлог су ратне операције на Блиском истоку“, рекао је Јеремић у Новом Саду на трибини „Ко се боји бојкота“.

“Од тројице кључних челних људи српског система одбране и безбедности - министра полиције, министра одбране и шефа БИА - најпоузданији има свима познат и не нарочито похвалан надимак, а врховни командант им је зрео за лечење“, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да је у таквој ситуацији „изузетно неодговорно бити незабринут, и то не од јуче, него већ дуже време“.

„То време нас је научило да власт СНС-а и Александра Вучића неће бити смењена, него оборена и то је њен избор. Паразитирањем и учествовањем у систему који је створио режим не да нећемо променити власти и околности у којима живимо - нећемо је на озбиљан начин чак ни довести у питање. Зато је бојкот апсолутно једини пут часних и свесних људи“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да власт мора бити промењена што пре, и да зато више нема времена да се „глуме дијалози, и да се након уласка у парламент чека још четири године“.

„Питање је шта ће се догодити за само четири месеца и зато морамо до максимума да убрзамо процесе који могу водити променама. Бојкот је зато једини пут, и из прагматичних разлога“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да „нико честит, поштен и муком ненатеран“ неће изаћи на „лажне изборе“ најављене за 26. април.

„Сви који у Србији стичу корист од политике и живе на рачун народа, без обзира да ли су на власти или глуме опозицију, изаћи ће на изборе и биће у једном табору. На изборе излазе само Вучић и његови сателити, хтели они то да признају или не“, рекао је Јеремић.

Професор Правног факултета у Новом Саду Бојан Пајтић рекао је да ће бојкот бити „изузетно благотворан јер неће бити Динкића и Љајића“ који су 2012. године СНС-у омогућили већину, пошто је на изборима добио 24 одсто гласова.

„После бојкота знаћемо коме можемо да верујемо и за кога да гласамо. Бојкот ће истерати на чистац удбаше, поткупљене, покварене, компромисере, уцењене, а и оне који су можда наивни, али нису солидарни са већином грађана који су опозиционо оријентисани“, навео је Пајтић.

Пајтић је додао да су се странке које ће бојкотовати изборе одрекле посланичких мандата, новца из буџета и показале да су спремне да се због општег добра одрекну личне користи.

То значи да ће на политичкој сцени Србије након пада аутократског и клептократског режима остати они који ће бојкотовати предстојеће изборе, а међу њима су социјалдемократске странке, либералне странке, левица, центар и десница“, рекао је Пајтић.

Професор београдског Факултета политичких наука Чедомир Чупић рекао је да је бојкот борба за слободне изборе и да „калкуланти у опозицији хоће да га доведу у питање“.

„Грађани и странке који су за бојкот су нормални, савесни и истрајни и они неће дозволити да буду понижени и преварени“, рекао је Чупић, и додао да је бојкот из 1997. године довео до промена у октобру 2000. године.