Народна странка

Јеремић: Неодговорно обраћање Вучића грађанима о корона вирусу

Јеремић: Неодговорно обраћање Вучића грађанима о корона вирусу

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је неодговорно данашње обраћање председника Србије Александра Вучића јавности поводом ширења корона вируса, јер је вирус око којег се цео свет забринуо на ноншалантан начин упоређен са неком врстом кијавице.

„Постоје разлози да се упитамо да ли је Србија спремна за ситуацију која може постати стварност колико сутра или за неколико дана. Вучић је рекао да ће се сигурношћу снабдевања бавити Расим Љајић и Марко Чадеж из Привредне коморе. Једино горе што је могао да каже јесте да ће Александар Вулин преузети некакву контролу - то већ би био повод за панику“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.

„Влада Јапана, која је нешто боље организована чак и од владе Ане Брнабић, озбиљно разматра могућност одлагања Олимпијских игара, у Италији се отказују фудбалске утакмице и велики фестивали, Русија је затворила границу према Кини, а реагују и светске берзе. Ствар је јако озбиљна“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да корона вирус „није пукао по свету јуче, прекјуче или прошле недеље, него се ствари кувају већ неколико месеци“.

„Вирус је стигао на Балкан, у Хрватску и Македонију, а у Србију наводно није. Вероватно је стао на граници, јер зна да га тамо чека Смрт - и то Доктор Смрт. Наш министар здравља Златибор Лончар, познат је као стручњак за елиминацију, али не вируса, него људи“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је пре десетак дана кинеска влада „по први пут од инцидената на Тјенанмену 1989. године одложила годишње заседање Свекинеског конгреса“, чије је одржавање, увек у истом термину, одувек био показатељ стабилности кинеских власти.

„То је већ био разлог да се уђе у све припреме и почне да се комуницира са јавношћу у Србији - ако не раније, онда бар пре десет дана“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли би због ширења корона вируса могли да буду одложени избори најављени за 26. април, Јеремић је одговорио да се не би упуштао у такве спекулације, али да га не би чудило да вирус буде искоришћен као повод за померање избора, јер је очигледно да није успео трик власти да „увуче праву опозицију“ у изборе спуштањем цензуса са пет одсто на три.

Јеремић је навео Савез за Србију није разбијен одлуком градоначелника Шапца и Параћина Небојше Зеленовића и Саше Пауновића да учествују на локалним изборима, и истакао да је реч о „изолованом инциденту који није од пресудног значаја“.

„Сигуран сам да ће тако остати и након што избори буду расписани и да власт неће успети да нас посвађа или уклони било кога из СЗС“, рекао је Јеремић и додао да „иако Зеленовић више не може за себе да тврди да је опозиција“, Савез се „чак ни са њим није посвађао“.

На питање о Вучићевој изјави да ће добити понуду о Косову и Метохији коју неће моћи да прихвати а неће смети ни да је одбије, Јеремић је одговорио да председник СНС-а и Србије „лаже као и увек“.

„Вучић је пре много година обећао да ће проблем Косова решити на начин који Приштини омогућава чланство у УН, да ли са прецртавањем граница или без, мање је битно“, рекао је Јеремић.