Народна странка

Јеремић: Не можемо са онима којима је Вучић скупљао, а Шапић оверавао потписе

Јеремић: Не можемо са онима којима је Вучић скупљао, а Шапић оверавао потписе

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће та странка у борби за боље изборне услове сарађивати искључиво са онима који су бојкотовали изборе 21. јуна и којима председник Србије Александар Вучић није скупљао потписе, а председник општине Нови Београд Александар Шапић их оверавао.

„Ко хоће да сарађује са њима, и од њих добије савет како сакупити потписе по напредњачким бастионима у унутрашњости или како их оверити код Шапића, нека иде на ту страну. Изволите, господо, ако хоћете са ДСС-ом, Шапићем, Заветницима, Чедомиром Јовановићем, Чанком и ПСГ. Ми нећемо. Сарађиваћемо са онима који су се жртвовали да би показали да у политици нису сви исти, а та вододелница се догодила 21. јуна“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.

 

На питање о промени руководства ПСГ-а, Јеремић је одговорио да су „појединци у том покрету за које се може везати 5.000 потписа код Шапића на Новом Београду и даље кључни људи ПСГ“.

Упитан да ли би Народна странка могла да на изборима наступи на истој листи са Странком слободе и правде Драгана Ђиласа, Јеремић је одговорио да је ССП бојкотовао изборе 21. јуна и да је због тога Народна странка спремна на сарадњу са ССП, али „не и са Мишом Вацићем и ПСГ“.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик уручивањем скупоцене православне иконе министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову, по свој прилици прибављене на проблематичан начин, направио „дипломатски скандал и чин самоповређивања на светској позорници“.

То је била изузетна глупост људи из Додиковог окружења, који су тај поклон вероватно замислили као симболичну подршку ставовима Руске Православне Цркве у вези са Украјином и алузију на тежње ка самоопредељењу Републике Српске. То је било потпуно разведено од памети - да су Руси унапред знали да је по среди артефакт из Донбаса, скаменили би се“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да „скандал са иконом“ неће произвести веће последице осим велике непријатности, јер су руски интереси у БиХ постојани и јасно дефинисани.

Нисам се прикључио захтевима за оставку Додика, јер би његово нагло повлачење могло да буде штетно по интересе Срба у БиХ. Изборни закони у БиХ имају извесне мањкавости и ако се члан председништва повуче, постојала би опасност да избор његове замене буде опструиран. То би могло довести до ситуације да дуже време не буде представника српског народа у Председништву БиХ, када на папиру још постоје широка овлашћења високог представника, док се истовремено чују гласни захтеви за ревизију Дејтонског споразума“, рекао је Јеремић.

„У том вакууму би могле да прођу неке одлуке и институционалне промене које би потом тешко биле враћене у пређашње стање“, закључио је Јеремић.