Народна странка

Јеремић: Не зна се да ли ће бити избора 21. јуна, бојкот све док не буде поштених услова

Јеремић: Не зна се да ли ће бити избора 21. јуна, бојкот све док не буде поштених услова

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да су избори најављени за 21. јун, али да се и даље не зна да ли ће тог дана заиста бити одржани, а да ће Народна странка бојкотовати изборе све док они не буду слободни и спроведени у демократским околностима.

„Биће потребан најмање један озбиљан циклус бојкота да би власт схватила да мора да промени изборне услове. Одржаћемо реч и бојкотовати лажне изборе све док се не успоставе нормални услови“, рекао је Јеремић у разговору који је организовала Конференција српско-америчког лидерства, удружење које окупља Србе у САД.

Јеремић је навео да Србија више није демократска држава, и подсетио да је америчка организација Фридом хаус Србију сврстала у категорију хибридних режима.

То је права слика стања у Србији – није познато чак ни када ће бити одржани избори. Опозиција тешко може грађанима да представи своје ставове преко медија, јер су готово сви под контролом власти, која се не либи од тога да у кампањи злоупотребљава државне ресурсе. У таквим условима нема говора о изласку на изборе“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће Србија после епидемије вируса корона тешко напредовати без ангажовања дијаспоре, и да је она “есенцијални састојак нашег евентуалног успеха“.

„Пандемија ће убрзати стратешке процесе у свету. Прелазак на нове технологије и нову економију неће трајати 10 година, већ свега годину до две. У том кратком периоду глобални ланци снабдевања ће бити трансформисани, много више послова ће се обављати преко интернета, а наши људи у свету, који то посматрају из близине, ће имати много идеја како би Србија од свега тога могла имати користи“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да ће Народна странка по промени власти радити на успостављању правног поретка и система који ће омогућити „лако и природно ангажовање дијаспоре“ у Србији.

„Ако је неко одлучио да се врати у Србију, не нужно заувек, него можда на две или три године, добиће пореске олакшице и влада ће му повратак поједноставити укидањем бирократских препрека“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да би дијаспора, са друге стране, требало да се више укључи у политички живот Србије и да више гласа на изборима у Србији.

„Актуелна власт није наклоњена гласању дијаспоре, јер сматра да су то гласови против ње. Зато се одржава компликован, архаични систем који практично одвраћа људе од гласања, с обзиром да морају да путују до амбасада или конзулата Србије да би дали свој глас. Неопходно је омогућити електронско гласање у дијаспори“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је навео да је „строго поштовање закона и правила највећа промена у српској економији коју би требало спровести“.

„Уверен сам да 95 одсто успешне економске политике зависи од успостављања јасних правила која ће поштовати сви учесници и ефикасног система за кажњавање оних који не поштују правила - дакле успостављање чврсте владавине права. Осталих пет одсто представљају модели пореских система или различите економске политике“, рекао је Јеремић.