Народна странка

Јеремић за Блиц: Избори ће показати ко је опозиција Вучићу, а ко Вучићева опозиција

Јеремић за Блиц: Избори ће показати ко је опозиција Вучићу, а ко Вучићева опозиција

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да ће избори, најављени за 26. април, бити велико чистилиште, јер ће се јасно показати „ко је заиста опозиција Вучићу, а ко Вучићева опозиција“.

Бојкот је већ успео чињеницом да у новом сазиву парламента више неће бити праве опозиције. Не може се грађанима, а ни међународној заједници, продати прича да су Шешељ, Чанак, Четка и Звоно опозиција - то није одрживо стање“, рекао је Јеремић у интервјуу за лист „Блиц“.

Јеремић је навео да ће врло брзо постати јасно да такве институције немају легитимитет, и да је излаз из политичке кризе могућ једино кроз изборе, али заиста слободне, уз испуњавање свих захтева које су у вези са тим поставили опозиција и грађани.  

Председник Народне странке је навео да је та странка распустила градски одбор у Шапцу због неспремности да се солидарише у бојкоту са остатком Србије.

„Тај одбор тренутно учествује у власти (у Шапцу) и био је један од наших најјачих одбора у Србији. Начин на који данас водимо странку, сутра ћемо водити државу – принципијелно, транспарентно и без трговине јавним интересом“, истакао је Јеремић.

Упитан о „језивој подели у друштву и ситуацији 'ако ниси са мном, против мене си'“, Јеремић је одговорио да је то неизбежна последица успостављања тоталитарне пирамиде власти на чијем се врху налази „радикалски хулиган који целог живота сеје фрустрацију и мржњу према свима који му се не покоравају и другачијих су политичких уверења, нације или вере“.

„Ко према овој оцени има резерву, предлажем му да погледа филм ’Владалац’, због којег се његови аутори ових дана на монструозан начин вређају и нападају, а што је најбоља потврда истинитости његовог садржаја“, рекао је Јеремић.  

На питање да ли је Савез за Србију знао за план челника Шапца и Параћина Небојша Зеленовић и Саша Пауновић да учествују на изборима, Јеремић је одговорио да то Савезу није било познато и да је чак један од њих двојице на недавној седници Председништва СЗС уверавао да ће сигурно бојкотовати изборе, али да то за сада не може да објави јер би му се пре времена распала локална коалиција.

Истина је да под оваквим околностима искључиво Вучић одлучује ко ће победити а ко изгубити у Шапцу и Параћину, и да би њих двојица најбољи допринос заједничкој борби могли да направе тако што би учинили да бојкот буде најуспешнији управо у та два града“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је, поводом догађаја у Црној Гори, рекао да је „буђење народа“ у суседној држави доказ да свакоме злу кад-тад мора доћи крај, и да се ствари не могу више вратити у пређашње стање.

„Нешто ће се слично догодити и у Србији, након успешног бојкота“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова, навео је да председник Србије Александар Вучић у америчком специјалном изасланику Ричарду Гренелу види своју шансу да дође до председника САД Доналда Трампа, и не пита за цену да би се то догодило.

„Не би ме изненадило да до њиховог сусрета дође већ у наредних неколико недеља, али то ће Србију коштати као Светог Петра кајгана“, рекао је Јеремић.