Народна странка

Јеремић: Бојкотом враћамо поверење народа, показујемо да смо спремни на жртву

Јеремић: Бојкотом враћамо поверење народа, показујемо да смо спремни на жртву

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да су главни разлози за бојкот избора чување достојанства, показивање грађанима да је неко спреман да се бори за њихове интересе уместо за сопствене привилегије, истеривање на чистац ко је заиста опозиција а ко није, као и хомогенизација бирача који су против режима.

Лажни избори на пролеће 2020. године ће показати да нису баш сви исти и да има оних који су спремни и на личне жртве како би дошло до промена у Србији, то јест да нисмо сви у политици због фотеља и апанажа. Док се то не догоди, неће бити могуће повратити веру народа, а без вере нема ни воље неопходне за буђење снаге народа за промене“, рекао је Јеремић у емисији „Црно бели свет“, коју води аналитичар и народни посланик Ђорђе Вукадиновић.

Јеремић је истакао да је због потпуно нерегуларних изборних услова апсолутно немогуће да опозиција победи у било којем граду или општини на предстојећим „лажним изборима“.

„Нећемо променити одлуку да бојкотујемо изборе. Они који буду учествовали, изгубиће сасвим сигурно, а онда ће тешко моћи да убеде грађане да нису изашли на изборе због привилегија“, рекао је Јеремић.

На примедбу Вукадиновића да Савез за Србију (СЗС) бојкотом „оставља грађане без могућности борбе“, Јеремић је узвратио да је бојкот још тежа борба која захтева већу жртву. „Народна странка и СЗС су у интензивнијој кампањи него икад, само што убеђујемо људе да на дан избора остану код куће. Не мислим да је та кампања бег са бојног поља“, истакао је Јеремић.

Јеремић је оценио да ће се режим председника Србије Александра Вучића „брзо урушити када то урушавање крене“, јер је устројен тако да почива на неприкосновености и тоталитарној позицији једног човека, који је „ослабљеног здравља и склон променама расположења“, а налази се у све компликованијој позицији, првенствено међународној.

„Вучићев силазак са власти ће бити буран, али не нужно и насилан. Биће нам потребни чврстина воље, енергија, умешност и разумевање међународних односа. Начин на који Вучић гаји односе са странцима је ефектан у кратком року, али није одржив на дуге стазе, и ти ће односи пући због сопствених контрадикција“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Србија „на ивици историјског, моралног, и државног слома“ када је реч о Косову и Метохији, јер се Вучић спрема да потпише споразум о „разграничењу“, који би представљао акт велеиздаје зато што би се тим споразумом Србија трајно одрекла своје територије и једног од темеља свог идентитета. Додао је да након тога “велеиздајник може остати на власти само уз директну подршку из иностранства”. „Многи који би волели да пошаљу Вучића на сметлиште историје превиђају да ће он, ако потпише ’разграничење’, од странаца добити подршку за још низ година на власти како би спровео договорено, а да затим следе развлашћивање Републике Српске и чланство Србије у НАТО“, рекао је Јеремић.

„Када се једном пређе Рубикон велеиздаје, тада више нема назад и морају се давати уступци зарад опстанка на власти. То је пут аналоган путу Мила Ђукановића у Црној Гори, коме је Рубикон био референдум о независности, након чега је следило признање Косова и потом чланство у НАТО“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ће режим вероватно покушати да „прода рог за свећу“ тврдњом да је Косово постало члан УН али да га Србија није признала, што је, како је истакао, апсолутна лаж, јер чланство Приштине у УН значи признање територије Србије као независне државе.

„Ако Србија призна Косово и Метохију као независну државу, следи муњевито уједињење Косова и Албаније у Велику Албанију“, закључио је Јеремић.