Народна странка

Јеремић за италијанску "Републику": Неки у ЕУ озбиљно греше подршком чврсторукашима на Балкану

Јеремић за италијанску "Републику": Неки у ЕУ озбиљно греше подршком чврсторукашима на Балкану

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је у интервјуу италијанском листу „Република“ (Ла Репубблица) да неки европски лидери „озбиљно греше“ јер се надају да ће чврсторукаши на Балкану одржати стабилност у региону док поново не буде спремности за пријем балканских држава у Европску унију.

„Ситуација се не може замрзнути. Друштво је као бицикл, не може да стоји у месту, мора да се креће - или у правом или у погрешном смеру. Нажалост, Србија и Балкан се тренутно крећу у погрешном смеру“, рекао је Јеремић, за кога „Република“ наводи да је лидер српске опозиције.

Европска унија игнорише историјску лекцију са Балкана, и зато се бојим да ће се напетости наставити, додао је Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и бивши председник Генералне скупштине УН.

„Надам се да владе чланица ЕУ које желе интеграцију Балкана разумеју колико је опасан наставак урушавања демократских вредности. Много је лакше рушити него градити, и за сваки месец разарања демократије биће потребна најмање два месеца за њен опоравак“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Италија важан партнер Србије и да је глас Италије битан, те да би због тога било значајно када би италијанска влада почела да о ситуацији у Србији говори онако каква она заиста јесте.

„Хоћемо да изградимо европско друштво у Србији, и надам се да ће нам Италија у томе помоћи“, рекао је Јеремић.

На питање да ли се боји насилних решења у Србији, Јеремић је одговорио да се ништа не може искључити, јер је српска влада неодговорна и да је насиље могуће уколико га испровоцира актуелна власт.

„Власт је у Београду почела да организује демонстрације својих следбеника насупрот демонстрација противника власти, чиме се ствара велика опасност од грађанскин сукоба“, рекао је Јеремић.

Упитан колико су опасне тренутне тензије у Србији, Јеремић је одговорио да је ситуација веома забрињавајућа и да се демократски стандарди стрмоглаво урушавају.

Јеремић је навео да се Србија 19 година после пада Слободана Милошевића с власти, нажалост, налази у сличној ситуацији  и да би свет требало да буде забринут због тога.

„Александар Вучић је био министар информисања у Милошевићевој влади, односно човек задужен за режимску пропаганду. Садашња владајућа коалиција у Србији је суштински иста као и тада. Начин на који се Вучићев режим понаша је веома сличан Милошевићевом – затварање неподобних медија, претње и напади на политичке противнике и контрола правосуђа“, навео је Јеремић.