Народна странка

Јеремић: Не занима ме функција, борим се за промену система

Јеремић: Не занима ме функција, борим се за промену система

Председник Народне странке и председавајући Савеза за Србију Вук Јеремић изјавио је да „лично више није заинтересован“ за функције, јер их је у прошлости имао напретек - од академских, преко државних до међународних – и то оних највиших, и да не намерава да буде члан владе након промене режима.

„Сасвим сам задовољан тиме што сам добио поверење људи које изузетно ценим да будем на челу Народне странке, за коју сам сигуран да ће у блиској будућности бити најснажнија политичка организација у Србији – странка модерног десног центра, какве постоје у уређеним земљама савремене Европе“, рекао је Јеремић у интервјуу за „Недељник“.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и бивши председник Генералне скупштине УН, додао је да себе чак ни на месту председника Народне странке не види унедоглед.

„Штавише, сматрао бих својим успехом и доприносом демократији у Србији ако ме неко на том месту након највише два мандата замени, и оствари боље резултате“, рекао је Јеремић.

Јеремић је одговарајући на нападе да нема никакав међународни углед рекао да је то још једна у низу безочних неистина коју о њему сервира председник Србије и СНС-а Александар Вучић, и да о томе сведочи чињеница да је прошле недеље био позван да у Уједињеним нацијама, заједно са неколико бивших лидера те организације, предводи дискусију о њеној реформи на којој су учествовале све државе чланице.

„Као неко ко је у пуној животној снази, а са искуством председника Генералне скупштине, могао бих да бирам посао у УН за месечну плату од пар десетина хиљада долара у Њујорку или Женеви“, истакао је Јеремић.

Упитан да ли подржава „идеју ’Недељника’ о ’кумулативном ограничењу’“ мандата на осам година за обављање функција председника Србије, премијера и председника парламента, Јеремић је одговорио да би то било „изузетно благотворно“.

Јеремић је навео да ће, када ускоро енергија грађана који протестују широм Србије доведе до промена, наступити важан прелазни период у којем ће, по Споразуму са народом, бити успостављена нестраначка влада угледних стручњака. „Ја као лидер странке нећу бити члан те владе. А искрено, не би ми ’пала круна главе’ ако то не будем ни касније“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да у Србији више ништа неће бити исто као пре и да се коначно се пробудила енергија у народу коме је преко главе понижења и неправде у претходних седам година.

„Огромна је одговорност на СЗС, несумњиво најзначајнијем опозиционом актеру, да се очува јединство оних који протестују, као и да се њихово незадовољство преточи у конкретне кораке који ће довести до промена. Фебруар ће за то бити кључан“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је сазрео тренутак за озбиљно ангажовање опозиције са међународном заједницом, и да он на том пољу „има одређено искуство“, које као председавајући СЗС намерава да искористи.

Упитан о изјави глумца Бранислава Трифуновића да „политичари не могу на бину“ на протестима, Јеремић је одговорио да претпоставља да се Трифуновић изразио фигуративно.

„Колико ми је познато, он је цивилизован човек, а таквима обично нису блиске идеје колективне сегрегације – припадника ове или оне вере, боје коже или професије, свеједно“, рекао је Јеремић.

 

Интервју можете прочитати и на интернет сајту листа "Недељник".