Народна странка

Јеремић: Бојкотом се боримо за слободу и достојанство грађана, а одричемо се привилегија

Јеремић: Бојкотом се боримо за слободу и достојанство грађана, а одричемо се привилегија

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да бојкотом избора, који ће највероватније бити одржани на пролеће, дајемо знак да не пристајемо на непоштене изборне услове, али ни на понижење, уцене, што је постало саставни део свакодневице у Србији.

И после 19 година поново боримо за слободу“, рекао је Јеремић у интервјуу за Мултимедијалну новинску агенцију из Чачка.

Јеремић сматра да се бојкотом избора битно скраћује период “између данас и промене режима, а са променом режима и система у овој земљи”.

“Бојкотом се боримо за достојанство грађана и показујемо да нису сви који се баве  политиком исти, и да није баш свима стало само до привилегија, посланичких мандата и до власти. Коначно се тера на чистац ко јесте, а ко није права опозиција овом режиму”, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао одлука о бојкоту није била лака, и додао да се бојкот односи и на локалне изборе.

Иста ствар је у Србији за све што је доведено до ивице апсурда и што иде ка оном што се догодило недавно на Косову, на изборима 6. октобра. Једна политичка опција добила је 97,8 одсто. Е, то је пут којим се ми данас крећемо у Србији, са тог пута треба што пре скренути и први излаз је бојкот онога што би могло бити расписано на пролеће”, нагласио је Јеремић.

Јеремић истиче да би “избори могли бити расписани на пролеће”, што је у складу са Уставом и законом, али и да је “у земљи мало тога у складу са тим”, па га и другачија одлука не би изненадила.

“Не бих искључио могућност да се комбинацијом унутрашњих и спољних притисака дође дотле да се ипак озбиљно седне за сто и договори шта су то изборни услови на које би сви пристали, као и начин провере да ти услови важе девет месеци пре избора. То је могуће, али мислим да је врло мало вероватно”, рекао је Јеремић.

Јеремић наводи да у Србији о свему одлучује само један човек, Александар Вучић, који „није нарочито стабилан”, и зато постоји могућност да се догоди и нешто друго.

“Од тог посла вероватно нема ништа и избори ће се догодити на пролеће без учешћа опозиције и нова влада више неће имати легитимитет”, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова и председник Генералне скупштине УН, наводи да је „много међународних актера којима је стало да не дође ни до каквог љуљања брода“, јер се иде ка коначном договору око Косова, који подразумева „разграничење“, ако је судити по речима српских званичника.

“’Разграничење’ Србије и такозваног Косова, тако нешто треба да потпишу легитимне институције и постоји нервоза код одређеног броја међународних чинилаца зато што се овог тренутка иде ка томе да би легитимитет српских институција након избора могао бити доведен у питање. Зато ће они покушати све да ипак не буде бојкота, да све ипак легне, да се слегне прашина и да се уђе у изборни процес у којем би, наравно, победио Вучић, а не неко други, јер је он обећао. У њега су улагали претходних година, а не у неког другог, и он коначно треба да испуни оно што је обећао”, изјавио је Јеремић.

Јеремић сматра да ће власт покушати да изврши притисак или потплати неког из опозиције да би се разбио заједнички фронт.

“Надам се да до тога неће доћи. Народна странка неће подлећи таквом притиску, а потрудићемо се да опстане опозиционо јединство по том питању”, нагласио је Јеремић.

Када бисмо изашли на изборе, тада бисмо сигурно имали још четири године овог режима. Овако ћемо имати мање, колико мање зависиће од нас, али много више ће зависити од грађана Србије”, поручио је лидер Народне странке.

Неки политичари су претходних дана петооктобарске промене упоређивали са данашњим временом, а Јеремић сматра да је незахвално правити историјске паралеле.

“Нису иста времена, нису исте околности, али чињеница је да се ми и 19 година касније боримо за слободу. То је вероватно неки наш национални усуд, борба за слободу. Све генерације су је имале, имамо је и ми, наша генерација је има два пута. Нисмо прва генерација која има више од једне борбе за слободу у свом животном опусу. Као што су се наши претходници изборили за своју слободу једном и више пута, тако ћемо и ми”, закључио је Јеремић.