Народна странка

Јеремић за Дојче веле- У Србији се успоставља огољена, криминогена диктатура

Јеремић за Дојче веле- У Србији се успоставља огољена, криминогена диктатура

Председник Народне странке Вук Јеремић, изјавио је данас  у интервјуу за Дојче веле да су тврдње председника Александра Вучића да су противници разграничења на страни Харадинаја потпуно неистините и упозорио на последице креирања такве искривљене стварности.
 “Једини из Србије који су недвосмислено на страни Харадинаја су његови коалициони партнери из Српске листе – испоставе СНС на територији КиМ. Начин на који је Вучићева власт преговарала са Приштином од 2012. године је био такав да Албанци добију практично све што су затражили – од међународног позивног броја до укидања српских институција на Северу. Заузврат није добијено ништа, осим окретања главе кључних међународних чинилаца од тога да се у Србији успоставља све огољенија криминогена диктатура”, рекао је Јеремић.
Осврнувши се на тренутну политичку ситуацију у Европској унији, Јеремић је на питање да ли Народна странка подржава европски пут Србије одговора позитивно:
“ Од оснивања се залажемо, и то ћемо наставити да чинимо, да Србија буде уређена као модерна европска земља у којој владају европски закони и у којој се тежи достизању европских стандарда у свим областима. Политичка ситуација у ЕУ је тренутно таква да је питање проширења де факто одложено на неодређено време, у најмању руку док не буду спроведене институционалне реформе у ЕУ – око тога је председник Макрон био више него експлицитан”, рекао је Јеремић и додао да та чињеница не би требало да Србију “поколеба у напорима усмереним ка достизању критеријума неопходних за евентуално чланство, о којем ће одлучивати грађани – како Србије, тако и европских земаља – у другој половини наредне деценије”.
Он је оценио и да се Србија све више удаљава од Европе.
У овом тренутку, на жалост, Србија се не приближава, већ удаљује од европског пута, а та чињеница се гура под тепих, на сличан начин на који се током претходне деценије то чинило са Турском. Као резултат таквог претварања, Турска је годинама све више и више дивергирала од Европе, и сада ју је више немогуће замислити у ЕУ за најмање неколико наредних генерација. Бојим се да би, ако не дође до промене курса, нешто слично могло да се деси и са Западним Балканом, упозорио је Јеремић.
Председник Народне странке у интервју за немачки лист говорио је и о нападима режимских медија кроз које пролази, о “унутрашњем дијалогу”, економској ситуацији у Србији и шансама које опозиција данас има.
“Када је реч о економским показатељима, бројке су неумољиве – Србија има најнижи кумулативни раст у региону у периоду напредњачке власти, зараде су међу најнижима, а неједнакост званично највећа у Европи. Кроз режимске медије јавност бива агресивно бомбардована сликама искривљене стварности, али тај крчаг ће ићи на воду док се не разбије. Од нас зависи колико ћемо дуго на тај тренутак истине морати да чекамо. Чврсто сам уверен да најкраћи пут до тога води преко стварање јединственог фронта у који ће ступити сви опозициони актери, синдикати, струковна удружења, невладине организације... То је био главни мотив формирања Савеза за Србију”, закључио је Јеремић

Интервју у целости можете прочитати ОВДЕ