Народна странка

Јеремић на Харварду: Западни Балкан чине клептократске диктатуре, чир пуца у Црној Гори

Јеремић на Харварду: Западни Балкан чине клептократске диктатуре, чир пуца у Црној Гори

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је на годишњој конференцији Универзитета Харвард о Европи да је Западни Балкан данас нажалост простор у којем је готово у потпуности суспендована демократија и да су државе региона „клептократске диктатуре - неке у раној а неке у поодмаклој фази“.

„У Црној Гори је чир коначно кренуо да пуца и народ је почео да се масовно супротставља режиму. Црна Гора је држава у којој је један режим на власти без паузе од 1945. године, а последњих 30 година под диригентском палицом једног јединог човека, црногорског диктатора Мила Ђукановића. Он је на власти два пута дуже од председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и осам година дуже од председника Белорусије Александра Лукашенка“, рекао је Јеремић.

Универзитет Харвард организује годишње конференције у Бостону. Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и бивши председник Генералне скупштине УН, ове године је учествовао као један од главних говорника, уз француску државну министарку за Европу Амели де Моншален и бившу председницу Хрватске Колинду Грабар Китаровић. На конференцији су учествовале и десетине европских званичника, професора, новинара и експерата.

Јеремић је навео да у Црној Гори „четвртина становништва“ демонстрира на улицама против власти.

Замислите да у Бостону милион људи излази на улицу два пута недељно месецима - то је пропорција. Такозвани Закон о верским слободама због којег народ протестује је акт којим су директно угрожена нека од најосновнијих људских права, попут права на приватну својину, слободу вероисповести, права на слободно удруживање и права на једнаку заштиту пред законом“, рекао је Јеремић.

„Тај закон је компилација најдиректнијих повреда права која су Американцима позната као први и четрнаести амандмани на Устав САД“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да су недвосмислену подршку Српској православној цркви пружили „најзначајнији верски ауторитети широм света“, укључујући и Екуменску патријаршију и Свету столицу, и да је то питање којем би у САД требало да буде посвећена далеко већа пажња.

„Реч је о гажењу вредности које су изузетно поштоване у Америци”, рекао је Јеремић.

Јеремић је подсетио да Црна Гора није слободна држава по извештајима угледне америчке невладине организације „Фридом хаус“, а да ОЕБС од осамостаљивања Црне Горе ниједне изборе у тој суседној држави није дефинисао као потпуно слободне и поштене.