Народна странка

Јеремић: Народна странка наступаће самостално, рад на терену апсолутни приоритет

Јеремић: Народна странка наступаће самостално, рад на терену апсолутни приоритет

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће та странка у предстојећем периоду наступати самостално, као и да ће наставити координацију са „саборцима из бојкота“.

„Оне који су изашли на Вучићеве изборе не видимо као партнере - како оне који су прешли изборни цензус, тако и оне који нису. Штрајкбрехери, односно они који су учествовали на изборима 21. јуна, нису кредибилан партнер у захтевима за боље услове, јер су њима и услови 21. јуна били довољно добри, а и ко једном изда, постоји велика вероватноћа да ће то поново учинити“, рекао је Јеремић на седници Главног одбора Народне странке, одржаној у Чачку.

 

Јеремић је истакао да је апсолутни приоритет Народне странке рад на терену и припрема за евентуалне изборе.

Главни одбор дао је мандат Председништву Народне странке да одлучи да ли ће и у ком формату учествовати у евентуалном дијалогу о изборним условима – под условом да се он води уз посредовање Европске уније.

Јеремић је рекао да су избори одржани 21. јуна последњи избори одржани на такав начин, јер власт себи не може да приушти још једну рунду избора из којих би проистекле нелегитимне институције.

Изаћи ћемо на изборе за које се будемо изборили да буду минимално фер и поштени, а до тада ћемо наступати самостално. Када време за то дође, одлучиваћемо о евентуалним коалицијама“, навео је Јеремић.

„Данас више ни Европи није свеједно. Очекујем да ће у наредном периоду доћи до успостављања дијалога власти и опозиције о превременим и да ће ЕУ понудити да посредује у том дијалогу“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да би у том случају требало прихватити дијалог, а да би понуде других актера требало одбити, без обзира да ли их нуди „Сорош или удружење риболоваца из Руме“.

Наши захтеви су да власт поштује Устав и законе, ништа више од тога. Приоритет је слобода медија, првенствено РТС-а као јавног сервиса и спречавање злоупотреба државних ресурса у изборној кампањи, као и да ЕУ наџире оно што буде договорено у дијалогу“, рекао је Јеремић.

Требало би тражити и раздвајање председничких и парламентарних избора тако да до краја 2021. године буду одржани заједно парламентарни и београдски избори, као и локални избори који долазе те године, а да избори за председника Србије буду одржани у року, односно на пролеће 2022. године. О томе ћемо још разговарати са нашим саборцима из кампање бојкота“, додао је Јеремић.

Јеремић је рекао да би координација са партнерима из опозиције требало би се одвија „без помпе, камера, таламбаса, великих изјава и заклињања“, него би то требало да буду озбиљни разговори озбиљних људи, иза затворених врата.

Јеремић је додао да је Народна странка данас најбоље организована и најјача странка опозиције у Србији, и да се промене неће догодити све док не буде јасно шта долази после власти СНС-а и док не буде организације која је у стању да преузме одговорност за вођење државе на свим нивоима.

„Та организација ће бити Народна странка“, истакао је Јеремић.

ДЕСЕТ ПИТАЊА КОЈА ДЕФИНИШУ НАРОДНУ СТРАНКУ

Поставио сам ових 10 питања која у доброј мери дефинишу ко смо ми, зашто нису успели да нас сломе и зашто ћемо ми сигурно бити наредна странка која ће водити Србију:

1. Да ли је носећи стуб друштва средња класа, коју треба јачати?

2. Да ли си поносан на српску историју, своје претке, традицију и културу?

3. Да ли мислиш да је домаће приватно предузетништво боља ствар од социјалистичког самоуправљања или тајкунско-државног вођења привреде?

4. Да ли мислиш да не треба признати Косово?

5. Да ли мислиш да је кључни задатак државе да обезбеди стабилност, сигурност, ред, владавину права и социјалну правду?

6. Да ли ти је Русија по много чему драга, али ипак хоћеш да нам земља буде уређена као Аустрија или Чешка?

7. Да ли верујеш да је породица основни стуб друштва?

8. Да ли поштујеш цркву, упркос томе што и у њој има нечасних појединаца?

9. Да ли подржаваш равноправност и слободу избора свих грађана Србије?

10. Да ли ти срце заигра када чујеш “Тамо далеко” или “Марш на Дрину” и не стидиш се да их у друштву запеваш?

Ако је „да“ одговор на седам од 10 ових питања, онда си ти, брале, Народна странка, и зато ћемо победити, рекао је Јеремић.

 

Јеремић је навео да је у београдском одбору Народне странке „било превирања, да је тај чир на срећу пукао, и да је исцурело много гноја“.

Сада је ситуација много боља и будуће активности београдског одбора водиће садашњи повереник Народне странке за Београд, а будући први човек београдске организације – потпредседник Народне странке Здравко Понош“, рекао је Јеремић, и додао да су у Београду највећи изгледи за победу.

Јеремић је навео да је Србија данас једина у Европи, уз Белорусију, која има упитност легитимитета изабраних институција и парламент без опозиције, а да међународни аналитичари и професионалне дипломате Србију класификују као хибридни режим.

Србија је данас хибрид тираније, корупције, неморала, криминала и издаје. Србија је данас пала у дубине које нико није могао да очекује када је последњи пут на демократски начин 2012. године мењана власт. Данас се боримо против криминално-државне хидре која нас је довела у ситуацију да се питамо да ли је могуће демократским и мирним средствима променити власт и изборити прилику за будуће генерације“, закључио је Јеремић.