Народна странка

Јеремић: Кредибилитет Европе је на испиту

Јеремић: Кредибилитет Европе је на испиту

Председник Народне странке Вук Јеремић позвао је данас институције Европске уније да приоритетно и уз пуну подршку држава чланица свом снагом моралног и политичког утицаја обавежу режим Александра Вучића на свеобухватне преговоре са српском опозицијом под окриљем ЕУ који би били усмерени на брзу обнову медијских слобода и успостављање владавине права у Србији.

Стратешки циљ ових преговора би био успостављање детаљних и мерљивих услова за истински слободне и фер изборе, који би требало да буду одржани што пре, у складу са највишим европским стандардима. Више нема времена за губљење, ако се жели сачувати кредибилитет Европе”, навео је Јеремић у ауторском тексту „Диктатура у вашем суседству: Зашто је српски режим претња кредибилитету Европе“, објављеном на угледном бриселском порталу Еурактив (euractiv.com).

„Што пре до тога буде дошло, то ће пре Србија почети да излази из све дубље политичке кризе, обнављајући своју демократију и европски пут“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би до сада свима требало да је постало „болно очигледно“ да је Вучићев галопирајући деспотизам праћен насилничким акцијама, подвалама, дволичностима и лажима у потпуности анатемисао вредности које представљају темељ савремене Европе.

„Вучићев режим не може и неће постићи ни регионално помирење нити приближавање Србије ка ЕУ“, навео је Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН.

Јеремић је истакао да би снажан, ефикасан и јаван одговор европских лидера, заснован на темељима које су поставили поједини европски парламентарци раније ове године, могао допринети томе да Србија почне да излази из кризе.

„Нажалост, многи европски званичници и даље толеришу Вучићев режим. Каже се, не без разлога, да се њихов мотив заснива на две претпоставке – циничној процени да је он фактор регионалне стабилности, и Вучићевом тајном обећању да ће легализовати једнострано проглашену независност Косова“, додао је Јеремић.

„Резултат је поражавајући на оба поља: политика водећег стабилократе у Југоисточној Европи произвела је највиши ниво неповерења између Београда и престоница у окружењу од када је оружје на Балкану утихнуло пре више од 20 година. Када је реч о будућем статусу Косова и Метохије, Вучић је успео да у претходних осам година изиграва међународну заједницу у тајној спрези са својим партнером и саучесником у Приштини, недавно оптуженим ратним злочинцем Хашимом Тачијем“, нагласио је Јеремић.

Јеремић је навео да Вучићу више него било коме другом јасно да је „његов режим изгубио легитимитет након недавно одржаних лажних избора“, које су бојкотовале главне опозиционе странке, укључујући и Народну странку.

„Резултати избора говоре сами за себе – Вучић са својим коалиционим партнерима контролише 235 посланика од укупно 250 у парламенту. Од Србије је у Европи у том смислу нечувенија једино Белорусија“, написао је Јеремић.

Јеремић је додао да је Вучић „лажним изборима довршио случај против самог себе“, јер је изборна кампања вођена под лажно представљеном смањеном опасношћу од вируса корона, што је чврст основ за кривично гоњење, као и под несумњиво недемократским политичким условима.

Јеремић је, поводом протеста који су претходних дана одржани у Београду и више градова у Србији, оценио да су „улице српских градова последње уточиште слободе“, и додао да „људи осећају да је опасност коју пандемија представља за њихову будућност мања од опасности коју представља Вучићев режим“.

„Десетине хиљада људи који су спонтано изашли на протест су представници тихе демократске већине која верно одсликава пресек српског друштва – на улицама су средњошколци, студенти, наставници и професори, лекари и правници, пензионери и незапослени, радници са малим платама, уметници, заговорници људских права, еколошки активисти и ратни ветерани. Сви су они уједињени против неприкосновеног балканског првака паневропске осе аутократије“, закључио је Јеремић.