Народна странка

Јеремић: Западном Балкану је место у Европи

Јеремић: Западном Балкану је место у Европи

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да „нема никаквог смисла“ да се државама Западног Балкана не дозволи да постану део европске породице, али да је сада тешко замислити проширење ЕУ на тај регион.

„Европа тренутно није спремна да прими нове чланице, и то производи озбиљне последице у државама које су остале ван ЕУ. Србија се рецимо претворила у ’хибридни режим’ и више се не сматра демократском државом, што је оцена релевантних међународних организација које прате стање демократије у свету, попут Фридом хауса“, рекао је Јеремић на предавању студентима престижне француске школе међународних односа Сионс По у Паризу.

Јеремић је додао да је председник Србије Александар Вучић успоставио поредак који је мешавина актуелног турског, мађарског и руског система управљања, од којих је „узео најгоре елементе“.

„Србија је држава без опозиције у парламенту - уз Белорусију једина у Европи. Земља у којој се успоставио хибридни режим и која се може поредити само са Белорусијом сасвим сигурно није на европском путу. Србија се суочава са великим проблемима у домену корупције, спровођењу закона и поштовању људских права, што је чини крајње климавим кандидатом за чланство у ЕУ“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ЕУ тренутно не показује значајан интерес за промену стања на Западном Балкану, што другим битним међународним актерима одговара, пре свега Русији којој је у стратешком интересу да не дође до пуне интеграције региона.

„С друге стране, фокус Америке је у највећој мери усмерен на Азију, не на Европу, а камоли на Балкан“, додао је Јеремић.

„Кини, која је нови играч на нашим просторима, тренутно такође не одговара ширење ЕУ на Западни Балкан, јер индустрија у коју улаже у региону не мора да испуњава строге европске стандарде, а производи се пласирају у ЕУ“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је „теоретски у интересу“ ЕУ да заврши проширење и на Западни Балкан“, али да се чини да унија регион третира као брану од нових политичких и безбедносних земљотреса на Блиском истоку који би могли да проузрокују пораст екстремизма и нови цунами избеглица.

„У том случају, државе Западног Балкана би биле искоришћене као велики сабирни центар за мигранте. Такво стање би могло да потраје све док се прашина не слегне“, закључио је Јеремић.