Народна странка

Јеремић: Власт у Србији непотребно ушла у свађу са ЕУ током епидемије

Јеремић: Власт у Србији непотребно ушла у свађу са ЕУ током епидемије

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је власт усред епидемије вируса корона и ванредног стања потпуно непотребно говорила лоше о Европској унији зарад стицања политичких поена.

Потребно је прекинути свађе и вређање свих међународних актера који у Србији имају утицај. Начин на који су се званичници из Србије односили према ЕУ на конференцијама за новинаре и у јавним наступима на почетку ванредног стања је нешто што је било апсолутно непотребно“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова, рекао је да је Европа прошла кроз тешке тренутке током пандемије и да ни данас „ствари не функционишу баш најбоље у ЕУ као резултат кризе“, али да то није разлог да се отвара фронт са изузетно важним политичким и економским партнером Србије.

Јеремић је навео да ће хладни рат између САД и Кине погодити цео свет, па и Србију, и да ће постати саставни део стварности у којој се одвија политички и економски живот.

„Ништа више неће бити као пре и ствари ће се променити великом брзином. Стратешки трендови који би раније трајали 10 година, сада ће постати стварност за свега годину или две. О томе би требало да размишљамо када будемо правили планове за будућност српске економије, образовања, здравства… Све би требало посматрати у контексту нове реалности у којој ће односи две суперсиле бити све оштрији“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом догађаја у Црној Гори и хапшења владике Српске православне цркве Јоаникија, рекао да је очигледно да је ситуација у тој суседној држави „на ивици кључања“ и да понашање власти у Подгорици нимало не доприноси стабилизацији.

„Народна странка је месецима упозоравала српску јавност и власт на покушај насилне промене идентитета и формирања нових цркава не само у Црној Гори, него и на Косову и Метохији“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да се српска власт понела неодговорно јер на те проблеме није довољно одлучно указивала партнерима у Европи и САД, који су веома осетљиви на питања верских слобода.

Важно је и избећи речник и реторику који би само наставили да доливају уље на ватру, јер то је оно што црногорска власт жели“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом прекида штрајка глађу председника Двери Бошка Обрадовића, рекао да је то добра вест, јер је Обрадовићево здравље било угрожено.

Председник Народне странке је навео да је јуче и данас разговарао са многим међународним званичницима, пре свега европским, и додао да за сада не постоји „коначна одлука у оквиру Европе да ли ће уопште бити у прилици да пошаље посматраче ако избори у Србији буду одржани 21. јуна“.

Јеремић је истакао да је важно да се опозиција консолидује и да се бори против система без спремности да у њему паразитира и да време не троши на међусобне сукобе, него да грађанима представи зашто не би требало да изађу на изборе.