Народна странка

Јеремић: Нећемо да будемо саучесници у још једном сахрањивању наде

Јеремић: Нећемо да будемо саучесници у још једном сахрањивању наде

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да та странка не жели да буде саучесник у још једном сахрањивању наде грађана Србије да се промене могу брзо догодити, а да ће та нада бити сахрањена ако опозиција у преговорима о изборним условима уз посредовање ЕУ не наступи јединствено и са два преговарача.

„Пружили смо руку сарадње председнику Странке слободе и правде Драгану Ђиласу, он је није прихватио. Надам се да ће се предомислити. Есенцијално је разумети да од резултата дијалога неће бити апсолутно ништа ако опозиција пошаље буљук људи. Тада ћемо играти игру председника Србије Александра Вучића“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.

 

Ако пошаљемо много представника, онда ће свако од њих имати потребу да нешто каже и да нешто изјави за медије, пола ће их се тамо ’закачити’ са неким, пола ће насести на провокације власти, а неки и неће бити права опозиција, него ће бити тамо само да би замутили воду, као што су замутили воду када су изашли на изборе 21. јуна прошле године“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би ситуација била сасвим супротна ако би опозицију представљала два преговарача неспорног кредибилитета и стручности који би били „хладни као шприцер“ и не би наседали на провокације, а били би и спремни да, ако не буде напретка, напусте преговоре, јер мора постојати претња поновним бојкотом избора, пошто власт без такве претње „не мора ништа да попусти, што и јесте њен циљ“.

„Лакше је да са преговора изађу два човека него њих 15, од којих би неки све време били на вези са Вучићем, као што су били и када су прошле године изашли на изборе и погазили дату реч. Осим покрета Доста је било, свима који су изашли на изборе режим је помогао у скупљању гласова, укључујући и Покрету слободних грађана и покрету Један од пет милиона", додао је Јеремић.

Упитан о сарадњи са странкама и покретима који су на изборима учествовали, Јеремић је одговорио да је „за дубоко жаљење прихватање људи који су спремни на све, укључујући и то да им режим скупља гласове, људи који су практично издали, а ко изда једном, издаће поново“.

„Оног тренутка када почнете да правите труле компромисе, на путу сте за пропаст", објаснио је Јеремић.

Јеремић је додао да је у вези са дијалогом о изборним условима „неколико лудих и све више збуњених“, и да је „циљ власти да направи циркус и тако избегне било какав уступак“.

„Онда би раширили руке и Европљанима саопштили како су покушали, али да се са ’овима из опозиције не може ништа постићи’. Зато су нам, између осталог, потребна два преговарача како бисмо избегли циркус“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је „најважнија непознаница“ везана за дијалог када ће европски посредници бити у прилици да дођу у Београду, пошто им је на снази забрана путовања.

„Док се то не промени, не можемо очекивати почетак дијалога“, рекао је Јеремић.

Упитан о оставци председника Фудбалског савеза Србије (ФСС) Славише Кокезе, Јеремић је одговорио да је „трагично да се о Кокези говори као о важном фактору у српском друштву”.

ФСС је слика и прилика стања у Србији. Устројен је као и власт – све је зависило од једног човека. Ово је прилика да се направи нови систем у фудбалу и да, уз селектора Драгана Стојковића Пиксија, који заслужује све похвале и ужива велики углед, на чело ФСС дође Немања Видић или неко његовог ранга, како у фудбалу више не би владали криминал и корупција и да се више никада не понови ситуација у којој се ми брукамо док Хрвати играју финале Светског првенства“, закључио је Јеремић.