Народна странка

Јеремић: Српска дипломатија je сведена на сервисирање култа личности

Јеремић: Српска дипломатија je сведена на сервисирање култа личности

Председник Народне странке и бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је данас да се српска дипломатија углавном свела на сервисирање култа личности председника Србије и СНС-а Александра Вучића и да напредњачки режим доживљава и међународне односе као ријалити усмерен ка домаћој јавности.

„Дипломатији Србије данас недостаје озбиљност, она је све мање професионална, свакако је дезоријентисана и сваким даном јој се све више одузима достојанство. Спољни послови се воде на потпуно персонализован начин, усмерен ка само једном циљу – сервисирању култа личности Александра Вучића. У ове две године ствари су се у том смислу само погоршале“, рекао је Јеремић на конференцији за новинаре Савеза за Србију.

Дипломатија је изузетно важна за државу величине Србије, и у времену које је пред нама, а то је време међународних превирања и све оштријих односа великих сила, пре свега САД и Кине, посао дипломатије ће бити све важнији, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да када највиши државни функционери говоре о „разграничењу“ на Косову и Метохији, онда то има и те како директан ефекат, између осталог, и на Савет безбедности УН.

„Савет безбедности је, прочитавши сигнале да се Србија спрема за коначно решење за Косово које би подразумевало чланство Приштине у УН, смањио број годишњих заседања о Косову са четири на два, што никако није у интересу остварења званичне државне политике по питању територијалног суверенитета и целовитости“, навео је Јеремић.

Јеремић је рекао да је Србија сваким даном све даља од ЕУ, и додао да је последњи извештај Европске комисије прилично недвосмислен, а отворено је само једно поглавље у преговорима о чланству у унији.

„Држава која, по извештајима најрелевантнијих међународних организација, више није слободна, него само делимично слободна, не може бити на путу ка ЕУ“, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао и да су односи са Русијом и Кином такође пример неетичког и недржавног понашања. „Напредњачки режим је од власти Руске Федерације и Народне Републике Кине директно затражио да прекину све контакте са српском опозицијом. То је погрешно и прилично неодговорно, јер су односи са те две државе од изузетно велике важности, не само за Владу Србије и власт, него и за све многе друге сегменте друштва. Ово је још један пример партизације државе и стављање државног апарата у службу једне странке“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да се руководство Министарства спољних послова помирило са чињеницом да спољна политика Србије води са неког другог места и без превише комуникације и координације са дипломатијом.

„Председник Републике, који је на себе преузео готово све битне дипломатске активности, нема у свом кабинету ниједног саветника са иоле озбиљнијим дипломатским искуством, а исто важи и за премијерку Ану Брнабић“, навео је Јеремић.

Јеремић је рекао да су видљиве последице таквог приступа, а да се последњи скандал догодио у Лондону, када је премијерка на изузетно непримерен начин говорила о будућим односима са Руском Федерацијом, што је директна последица изостанка стручних људи у њеном окружењу.

„Стручних људи има у Министарству спољних послова, али се њихова стручност не користи. На челу министарства су четири човека, од којих тројица не говоре енглески језик – министар, државни секретар и генерални секретар министарства – и то изазива запањеност међународних саговорника“, навео је Јеремић.

Јеремић је објаснио да министарство у својој номенклатури има пет помоћника министра, од којих је у пуном капацитету само један, други је у стању вршиоца дужности противно закону, док три помоћника нису чак ни постављена.

„Помоћници министра би требало да имају и своје заменике од којих није постављен ниједан, а и многа места начелника су упражњена, јер се дипломатија не води на системски начин. Министарство је преплављено партијским кадровима као никада до сада. Много њих је дошло из МУП-а и БИА-е, много их има веома упитне биографије“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је на челу једног дипломатско-конзуларног представништва особа која је у својој биографији као најважнију референцу из своје пословне прошлости навела да је била ди-џеј (DJ).

„Много је људи са лажним дипломама, за петоро имамо доказе, али се бојим да је тај број много већи. У мрежи дипломатско-конзуларних представништава чести су случајеви мобинга, који се не пријављују, па чак и сексуалног узнемиравања“, рекао је Јеремић.

Бивши министар спољних послова је навео да се конзуларни послови, односно сервис који би требало да пружи помоћ нашим грађанима који живе у иностранству, налазе у веома запуштеном стању и да никада није било теже добити неки документ или пасош, па се дијаспора све више жали на дисфункционалност конзуларне мреже.

„Сви смо били сведоци серије скандала који су се догодили, пре свега у Амбасади Србије у Паризу и у Културном центру. У више наврата догодио се и протоколарни фијаско, као што је био Вучићев наступ у Паризу на обележавању 100. годишњице краја Првог светског рата, када није било консултација са француском страном, па се председник Србије нашао у изузетно непријатној ситуацији, а тиме и сви ми“, рекао је Јеремић.

Јеремић је подсетио да је Србија је 2012. године одлучила да се кандидује за два важна места у међународном поретку – за председника Генералне скупштине УН и за председавање ОЕБС-ом, као прва држава Западног Балкана која је истакла ту кандидатуру. „Србија је 2012. године изабрана на та два важна места. Од тада није било сличних подухвата нити амбиција, са изузетком кандидатуре за генералног секретара УН 2016. године, док су наши суседи били по том питању далеко агилнији и данас је генерални секретар Савета Европе хрватски дипломата“, рекао је Јеремић, који је од септембра 2012. године до септембра 2013. године био председник Генералне скупштине УН.

Јеремић је навео да „позитиван осврт“ у раду српске дипломатије заслужује активност на повлачењу признања једнострано проглашене независности Косова.

„Постигнути су одређени резултати, али се поставља питање да ли су сви методи који су кориштени етички прихватљиви и међународно-правно коректни. Та акција је, међутим, била стратешки дезоријентисана, односно свела се на серију парцијалних акција, али се показало да нема стратешког плана и програма“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је доказ за то чланство самопроглашеног Косова у Међународном олимпијском комитету (МОК), где је Србија могла да учини корак који би то зауставио и касније спречио чланство Приштине у светским спортским федерацијама.

„Последњи пример је недавно отварање Европских игара у Минску, где се догодила дипломатски непријатна ситуација због одлуке наших руководилаца да не присуствују церемонији отварања, што директно произлази из неактивности и нечињења по питању чланства Косова у МОК-у“, рекао је Јеремић.