Народна странка

Народна странка основала одбор у Чикагу, први у дијаспори

Народна странка основала одбор у Чикагу, први у дијаспори

Народна странка основала је одбор у Чикагу, први одбор Народне странке у дијаспори и први такав одбор међу свим странкама које делују у Србији. За председника Одбора Народне странке Чикаго изабран је Ненад Ђорђевић,а за потпредседнике Немања Ђурђевац и Ивана Попратњак. Оснивачкој скупштини присуствовали су председник Народне странке Вук Јеремић и генерални секретар Стефан Јовановић.

Јеремић је рекао да изградња другачијег и бољег система у Србији неће бити могућа без знања, веза и потенцијала наше дијаспоре.

„Мисија Народне странке је да, након што владајући ненародни режим пошаље у историју, изгради коренито другачији систем и да омогући да сви који и даље живе у Србији не морају да размишљају како да оду трбухом за крухом“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да Србију, првенствено због лоше власти, погађа „биолошки одлив незапамћених размера“, јер се у иностранство годишње исели више од 70.000 људи, углавном образованих и радно способних, и додао да та пошаст погађа и друге државе у региону, али Србију вероватно најтеже.

„Од оснивања Народне странке смо посвећивали велику пажњу дијаспори, која је незаменљив ресурс за нашу државу. И сам сам живео у дијаспори, у неколико наврата - отишао сам у иностранство на основне студије, па на постдипломске студије, а потом и да председавам Генералном скупштином УН. Између тих боравака у иностранству сам се сваки пут враћао у Србију“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Народна странка основана са идејом да обједини све што је здраво - и национално и грађанско, и традиционално и прогресивно - како би дошло до позитивних промена у Србији.

„Данас је у Србији на власти ненародни режим, а Народна странка је његова сушта супротност“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да режим у Србији циљано урушава традиционалне вредности српског народа на рачун „вредности учесника ријалити програма“, као и да планира да косовски проблем реши „разграничењем“, односно да се Србија трајно и неповратно „разграничи“ од територије Косова и Метохије.

„Власт прећуткује да се ове године обележава јубилеј којим се мало ко у Европи може похвалити - 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Режим се према томе односи са дубоким подозрењем, имајући у виду свој план да ове године спроведе ’разграничење’, а црква је јасно саопштила да се томе противи. Данас се у Србији на телевизији могу гледати утакмице, ријалити програми и кампања Александра Вучића, али нигде се не може чути и видети да СПЦ обележава 800 година постојања“, рекао је Јеремић.

Ђорђевић је рекао да је темељ и велика вредност Народне странке спој наших националних вредности и неприкосновености слобода и права појединца.

Ђурђевац је рекао да је он један од 70.000 оних који годишњице напусте Србију и да се одлучио за чланство у Народној странци јер сматра да је то партија која може да донесе промене и „ресетује систем“.

На скупу је говорио и познати диригент Владимир Куленовић, који је рекао да дијаспора мора да допринесе напретку Србије.

„Ми живимо у Америци, али нам је срце у Србији и зато је важно повезати дијаспору и матицу. Морамо да допринесемо бољитку наше земље. У томе нас инспирише Вук Јеремић, који је постигао велики успех на светској политичкој позорници, а сада је своје знање и контакте које је стекао широм света ставио у службу отаџбине и напора да Србија постане боље место за живот“, рекао је Куленовић.