Народна странка

Јеремић за "Данас": Србима на Косову и Метохији живот постао неподношљив

Јеремић за "Данас": Србима на Косову и Метохији живот постао неподношљив

Овај пут посетио сам Косовско Поморавље и манастир Високи Дечани. Главни састанак је одржан у Пасјану код Гњилана, где сам разговарао са грађанима и активистима Народне странке из локалних одбора које смо до сада формирали на Косову и Метохији. Посетили смо и угрожене породице којима смо предали хуманитарну помоћ коју је обезбедила странка. Најснажнији утисак који са собом носим је да међу грађанима влада огромна забринутост, поготово међу онима који живе јужно од Ибра. Они са великом зебњом прате догађаје и стрепе од последица које би по њихов живот имало такозвано “разграничење”, каже за "Данас" Вук Јеремић, председник Народне странке, говорећи о својој посети Косову овог викенда.

Шта су вам рекли грађани у разговорима на КиМ?

Укратко, рекли су ми да је живот постао неподношљив, што због политичких и физичких притисака и претњи које трпе пре свега од носилаца локалних спрских власти, предвођених Српском листом, али и због гажења људског достојанства и егзистенцијалних проблема. Цео живот је суспендован у очекивању расплета ситуације око статусних преговора, а у међувремену цветају криминал и корупција као никада до сада.

Мислите ли да ће и Тачи и Вучић учествовати на предстојећем скупу у Паризу?

Немам поуздане информације о томе, али нисам оптимиста када је реч о том састанку. Мислим да и Вучић и Тачи покушавају да минимизују ангажовање европских актера у косовском процесу јер код њих нема толико разумевања за „разграничење“, односно поделу. Њих двојица се у овом тренутку много више  надају подршци са неког другог места.

Изјавили сте нисте дошли на Косово да би "обећавали немогуће и скупљали поене јефтиним популизмом". Који су били разлози ваше посете?

Најважније ми је било да од људи који живе на Косову и Метохији из прве руке чујем са којим се проблемима суочавају и шта су им главни страхови. Важан разлог посете био је и јачање страначке инфраструктуре. Народна странка је до сада формирала четири општинска одбора на Косову и Метохији, а овог лета биће основана још два, као и покрајински одбор. Без функционалне страначке инфраструктуре неће бити могуће одупрети се овој власти ни на једном делу територије Србије, а поготово на Косову и Метохији.

Интервју приредила новинарка "Данаса" Марија Стојановић