Народна странка

Јеремић: Вучић подржава Ђукановића у отимању имовине цркве у Црној Гори

Јеремић: Вучић подржава Ђукановића у отимању имовине цркве у Црној Гори

Председник Народне странке и председавајући Савеза за Србију Вук Јеремић изјавио је данас да је Србија предавањем копија акредитива новог амбасадора у Црној Гори Владимира Божовића баш на јучерашњи дан резултат политичке одлуке да се из Београда подржи црногорски врх у намери да црногорска мафија отме имовину Српске православне цркве.

„То се није догодило случајно, као последица пуког незнања или немара. Предавање копија акредитива у дипломатији значи да је онај ко их је предао хармонично отпочиње свој мандат, то је куртоазни тренутак који симболички показује да је у односима две државе све мање-више у реду“, рекао је Јеремић у Крагујевцу на конференцији за новинаре одржаној у просторијама Градског одбора Народне странке.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, истакао је да је Србија тиме послала целом свету поруку да догађаји у Црној Гори за Србију не представљају проблем и да за Београд то није тема.

„Србија је могла бар да позове на разговор црногорског амбасадора или отправника послова у Министарство спољних послова или у Председништво Србије, могла је да упути дипломатске ноте различитих јачина, могла је да о догађајима у Црној Гори обавести друге државе“, рекао је Јеремић.

„Председник Србије Александар Вучић, да је заиста одговоран и забринут поводом дешавања у Црној Гори, провео би претходне дане у разговорима са лидерима других држава и међународних организација и тражио од њих да изврше притисак на Црну Гору како се не би догодило оно што се тамо догодило - то би био потпуно легитиман начин дипломатског опхођења“, навео је Јеремић.

Председник Народне странке је додао да је Вучић обавезно требало да позове и Ватикан, јер је познато да је став Свете столице негативан према доношењу Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, и да од Ватикана затражи да изврши притисак на Мила Ђукановића.

Упитан о хапшењу, па пуштању тројице лидера црногорског опозиционог Демократског фронта и пребијању епископа Методија, Јеремић је одговорио да то не постоји нигде у Европи осим у Црној Гори.

Такав брутални начин опхођења према високим црквеним великодостојницима, народним посланицима, тога у европским цивилизованим државама нема - такво дивљаштво данас постоји само у Црној Гори“, рекао је Јеремић.

Јеремић је поновио да црногорски Закон о слободи вероисповести угрожава опстанак и идентитет српског народа не само у Црној Гори, него и шире на Балкану, и да тај закон омогућава предају српских светиња, попут Острога, у руке Ђукановићевог режима.

„Вучић на све то срамно ћути, као што је Слободан Милошевић ћутао у августу 1995. године, када је више стотина хиљада Срба протерано из Хрватске“, рекао је Јеремић.