Народна странка

Јеремић: Србија да истински, солидарно и братски подржи нову власт у Црној Гори

Јеремић: Србија да истински, солидарно и братски подржи нову власт у Црној Гори

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би Србија требало да истински, солидарно и братски подржи нову власт у Црној Гори, јер је то питање највишег државног и националног приоритета, и да би ту подршку требало да заједнички заступају српска власт и опозиција.

Да се договоримо да постоји једна ствар око које не нападамо једни друге, не хватамо се за гушу, него да кажемо да је ово питање од највећег могућег значаја за нашу земљу и наш народ, као и за цео регион, и хајде да се око тога не свађамо“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је истакао да подршка Србије не сме бити таква да ствара унутрашње проблеме у Црној Гори и да буде без уплитања у интерне политичке односе, јер тамошња нова власт наслеђује изузетно сложену ситуацију - прилике су веома деликатне, а економска ситуација изузетно тешка након пропале туристичке сезоне.

Председник Народне странке је навео да је оно што је показала опозиција у Црној Гори велика инспирација за цео регион, и да се од ње може научити да је могуће оставити по страни политичке размирице и идеолошке разлике када је реч о сарадњи на остваривању стратешког циља.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, оценио је да председник Србије Александар Вучић неће имати храбрости да потпише документ којим би Србија омогућила Приштини чланство у УН, односно практично признала самопроглашено Косово.

„Вучић је видео шта се догодило у Црној Гори, где је Мило Ђукановић погрешио јер је дирнуо у ствар која се не дира – дирнуо је у идентитетско питање – и изгубио изборе први пут након 30 година, а Ђукановић умногоме личи на Вучића, пре свега у односу према организованом криминалу и демократским вредностима“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Вучић самовољно и без икакве преговарачке платформе преместио преговоре о Косову и Метохији у Белу кућу и да предстојећи разговори у Вашингтону са представницима приштинских власти „представљају опасност“.

У Белој кући нема Русије и њеног вета на Савету безбедности УН, а Вучић је тамо преместио разговоре, док је лажно оптуживао бившу власт да је преместила процес из Њујорка у Брисел. Иако сада вероватно неће бити потписан коначни споразум, ако Доналд Трамп победи на изборима за председника САД, он би могао да их поново позове у Белу кућу, јер је већ учињен преседан промене формата“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, говорећи о односима у српској опозицији, рекао да би опозиција требало да се удружи око вишег циља, који је у интересу свих грађана Србије и изразио уверење да ће се наћи начин да се превазиђу актуелне потешкоће.

На питање шта је тренутно проблем, Јеремић је одговорио да сарадња Народне странке и Странке слободе и правде није као што је била пре избијања скандала који је проузроковао бивши члан и потпредседник Народне странке Никола Јовановић „својим шовинистичким испадом и покушајем да преведе значајан број чланова и одбора у странку Драгана Ђиласа“.

Ми нисмо имали везе са снимањем Јовановићевог разговора (који се појавио у јавности). Страшно је оно што је Јовановић изговорио и чинио. Није охрабрујућа Ђиласова изјава да Јовановића речи које је изговорио само тренутно дисквалификују од бављења политиком и ступања у Странку слободе и правде. Колико је дуго то 'тренутно'“, упитао је Јеремић.

Јеремић је подсетио да је функционер СНС-а Братислав Гашић је „годину дана сачекао на клупи након вербалног испада према новинарки“.

„Надам се да Ђилас није имао нешто слично на уму када је у више наврата подвукао да ’тренутно’ за Николу Јовановића нема места на политичкој сцени“, закључио је Јеремић.