Народна странка

Јеремић: Зорана Михајловић може да говори о ЦЕФЦ

Јеремић: Зорана Михајловић може да говори о ЦЕФЦ

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је министарка саобраћаја Зорана Михајловић та која може да говори о пословним интересима у Србији кинеске компаније ЦЕФЦ, чији је службеник био Патрих Хо ухапшен у САД у новембру 2017. године.

“Зорана Михајловић је та која је у Београду разговарала са представницима ЦЕФЦ. Она, дакле, може председнику Србије Александру Вучићу - а и нашој јавности - да говори о њиховим плановима за нашу земљу. Ја са њима никада о томе нисам разговарао”, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Упитан о уплати од 1,3 милиона долара за консултантске услуге, Јеремић је одговорио да је саставни део уговора да се јавно не говори о накнади, која је уредно пријављена пореским органима, и да је за потписивање уговора уредно затражио и добио дозволу од Агенције за борбу против корупције.

“Ја сам дипломирао на Кембриџу и Харварду, председавао Уједињеним нацијама, и умало изабран за генералног секретара УН у трци у којој ме је званично подржао и 'Вол стрит журнал', најутицајнији лист у светским пословним круговима. Отворена су ми врата свуда у свету и имам контакте широм планете у политичкој, дипломатској и бизнис елити. Све је то нешто што се изузетно вреднује на међународном тржишту рада”, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је могао да бира где ће да живи и за кога да ради, а изабрао је да живи у Србији, где своје приходе уредно пријављује и плаћа порез држави - за разлику од перјаница власти које послују у оф-шор зонама и не могу да објасне порекло своје имовине.

“Уместо у Њујорку или Лондону, где бих много више зарађивао без да будем предмет хајки и клевета, определио сам се да своје знање и енергију уложим у то да се наша земља промени набоље”, рекао је Јеремић.

“Што се тиче висине надокнаде, за то се у пристојном свету нити пита, нити о томе јавно говори - осим када је неко државни функционер, што ја нисам. То би било као када бих ја у јавност изнео колико је садашњој премијерки Србије Ани Брнабић плаћено за консултантске услуге које је она за нас у ЦИРСД-у обављала,” додао је Јеремић

Јеремић је, поводом оптужбе Вучића да је председник Народне странке “шеф међународне банде лопова” због онога што се догодило службенику “Чајна енерџија” у САД, рекао да би Вучић о тој компанији требало да пита претолонаследника Уједињених Арапских Емирата Мухамеда бин Заједа.

“Ако Вучића занимају наводна ‘међународна банда лопова’ и послови ‘Чајна енерџија’ у свету, нека позове свог 'брата' шеика Мухамеда Бин Заједа и о томе са њим поразговара. ‘Чајна енерџи’ је ретка компанија из Кине која је добила право да купи део власништва у националној нафтној компанији Абу Дабија и то јој је одобрио Бин Зајед лично”, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да није упућен у разлоге због којих су Хо и бивши министар спољних послова Сенегала Тидијан Гадио пре шест месеци ухапшени у САД, и истакао да је од њиховог хапшења више пута боравио у Америци, чији органи очигледно нису сматрали да је потребно да га о томе било шта питају.

Председник ЦИРСД-а је подсетио да је неколико месеци после хапшења Хоа и Гадиоа у Београду, на позив Центра и Јеремића, боравио председник Савета за спољне односе САД Ричард Хас, први човек америчког спољнополитичког естаблишмента, коме ништа није било спорно да буде Јеремићев гост, упркос томе што је Хас несумњиво међу најобавештенијим људима у Америци.

Јеремић је оценио да је Вучић покренуо “медијску харангу” против њега јер је Народна странка за свега седам месеци од оснивања израсла у најјачу опозициону партију, као и да би скренуо пажњу јавности од избора “персонификације корумпираности напредњачког режима” Синише Малог за министра финансија.  и намере да Косову преда столицу у УН, чему се Народна странка оштро противи.

Јеремић је поновио да ће због “бесрамне клевете коју му је Вучић упутио, председника Србије тужити за повреду части”, и да је спреман да га правно гони све до Стразбура.