Народна странка

Јеремић: Питао бих за савет Ломпара и Пајтића

Јеремић: Питао бих за савет Ломпара и Пајтића

Председник Народне странке и Центра за међународну сарадњу и одрживи (ЦИРСД) Вук Јеремић разговарао је са студентима из Србије који студирају у иностранству а на пракси су у ЦИРСД-у о могућностима да започну своје каријере након студија у Србији и о правцу у којем би земља требало да се развија, поготово након кризе изазване вирусом корона.

На питање студената којих би пет људи из Србије, а који нису његови најближи сарадници, хипотетички изабрао да му помогну да направи стратегију развоја државе за наредни период, Јеремић је одговорио да би пре свега желео да чује савет неоспорних ауторитета за питања идентитета и културе, унутрашње политике, економије, здравства и образовања.

„Прво бих позвао професора књижевности Мила Ломпара, који је врхунски ауторитет за питања националне културе и идентитета, и професора права Бојана Пајтића као бриљантног познаваоца домаћих политичких изазова. Трећу бих позвао Ребеку Мекдоналд, Канађанку српског порекла, која је једна од најуспешнијих жена предузетника у свету а истовремено је и велики српски патриота“, рекао је Јеремић у разговору путем друштвене мреже Инстаграм, а саопштио ЦИРСД.

„Такође бих позвао и директорку Института за онкологију Даницу Грујичић, упркос многим политичким неслагањима, јер је она врхунски научник и ауторитет у медицини, а као стручњака за просвету позвао бих Александра Кавчића, који је био професор на Харварду и другим универзитетима, а сада се посветио стратешким питањима у домену политике образовања“, додао је Јеремић.

Упитан којих би пет људи из света које познаје позвао да му помогну, Јеремић је одговорио да би то били стручњаци за историју, геополитику, нове технологије, бизнис и здравство, јер су то области које обликују развој у 21. веку.

„Позвао бих историчара Нила Фергусона, јер је за јасан поглед у будућност неопходно имати јасно разумевање прошлости, затим једног од највећих геополитичких аналитичара у свету Иана Бремера, као и свог бившег цимера са Кембриџа и водећег светског стручњака за развој вештачке интелигенције Демиса Хасабиса, који то води у компанији Гугл. Такође, једног од оснивача Пејпала Питера Тила, као и министра здравља Немачке Јенса Шпана. Они су моји пријатељи и у њихове квалитете сам се и лично уверио“, рекао је Јеремић.

Јеремић је оценио да ће у 2021. години велики изазови бити везани за дистрибуцију вакцина против вируса корона широм планете, и да ће све земље, а поготово оне у развоју, тек осетити разорне последице кризе изазване пандемијом.

Говори се о опоравку светске економије у облику слова К, а то значи да ће за оне који су се добро снашли у новим околностима живот бити значајно бољи него пре, док ће много већи број људи, оних који су изгубили посао у новом дигитализованом свету бити пред великим изазовом да се врате у седло“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је светска економија доживела тежак шок и да су богате државе, попут САД, чланица Европске уније и Јапана, успеле да „упумпавањем огромних количина новца“ избегну драматично урушавање економије.

На питање студената да са њима подели своје искуство грађења каријере, Јеремић је одговорио да је он као млад добио шансу и да је поносан на оно што је постигао.

Давати прилике младима да дођу на одговорне позиције је апсолутно есенцијално за напредак, како организација у којима су ангажовани, тако и целог друштва. Када се младима пружи шанса, они дају енергију и ентузијазам који код старијих људи с годинама сплашњава. Свака успешна организација мора да буде спој младалачке енергије и искуства зрелијих особа“, закључио је Јеремић.